(Eindelijk) feest in het Clinton-kamp

Hillary Clinton heeft een lang jaar vol (onverwachte) tegenslagen achter de rug. Men ging ervan uit dat Clinton de nominatie snel zou binnenslepen, maar het is pas deze week echt gelukt. Stoorzenders als Bernie Sanders en haar emailserver gooiden roet in het eten. En ook toen deze week bekend werd dat ze de kandidatuur gewonnen heeft, werd haar feestje gekaapt. U leest het in de USA16-nieuwsbrief.

Clinton eiste dinsdag haar overwinning op tijdens een toespraak in Brooklyn. Beeld epa

Een historische week

Hoorden we nou een glazen plafond barsten?

Het was de week van Hillary Clinton, al liep die niet precies zoals zij en Bernie Sanders dat hadden voorzien. Dinsdag zou de dag zijn dat Clinton de overwinning op Sanders zou opeisen, omdat ze genoeg gedelegeerden zou hebben verzameld om zich de 'presumptive nominee' te noemen. (Clinton en Trump zijn 'de vermoedelijke genomineerden', want echt benoemd worden ze pas op hun beider partijcongressen in juli.)

Maandag echter, een dag voor wat de laatste Super Tuesday in de Democratische race had moeten zijn, werd het feestje al verpest. De persmuskieten van de Associated Press (AP) hadden ontdekt dat Clinton de magische grens van 2.383 gedelegeerden al had doorbroken.

AP geldt in de Verenigde Staten als de autoriteit op het gebied van de rocket science die het gedelegeerdensysteem van de Democratische Partij is. Het persbureau stelde maandag dat het met zekerheid kon zeggen dat Clinton genoeg gedelegeerden en supergedelegeerden had om de slingers uit te hangen. Dus dat deden ze vast voor haar.

Beeld de Volkskrant

Elke zondag praten we u bij

Schrijf u in voor de politieke nieuwsbrief van de Volkskrant. Dan ontvangt u naast elke werkdag de laatste ontwikkelingen in politiek Den Haag, ’s zondags en op belangrijke momenten ook een mail over de Amerikaanse verkiezingen.

Bernie Sanders-fans waren woest. Dit was de ondermijning van het Democratische systeem én de voorverkiezingen die op dinsdag zouden plaatshebben in onder meer Californië, een staat waar Sanders verwachtte te scoren (maar dat niet echt deed). De berichtgeving van AP leidde zelfs tot bedreigingen aan het adres van Clintons medewerkers.

Ook de Clinton-campagne was niet blij: zij had zelf het moment willen uitkiezen om door het glazen plafond te knallen; ze had zelf het nieuws over de vermoedelijke nominatie willen breken. Dit deed ze desalniettemin alsnog op dinsdag in New York, waar ze in een historische speech haar aanhangers toesprak. Het was precies acht jaar nadat ze de strijd tegen Barack Obama opgaf.

Sindsdien lijkt het haar (eindelijkvoor de wind te gaan. Heel even ging het deze week niet over hét e-mailschandaal, maar waren het felicitaties en steunbetuigingen die het Clinton-kamp ontving. Bernie Sanders gaf aan dat hij openstond om met Clinton te praten over het verslaan van Trump, Barack Obama sprak de woorden 'I'm with her' en senator Elizabeth Warren liet een vicepresidentproefballonnetje opgaan.

Maar alles is voor even: de spoken van haar mailserver waren nog altijd door de burelen van de FBI en net als Donald Trump zijn haar 'approval ratings' niet om over naar huis te schrijven. Toch is er reden voor feest: de strijd om het presidentschap kan nu écht losbarsten.

Clinton-aanhangers vieren de nominatie van Clinton. Beeld reuters

Hillarys kanonnen

Oud-correspondent Bert Lanting beschouwt de campagne

Nou is het eindelijk tijd de witte vlag te hijsen. Dat was de boodschap van president Barack Obama aan Bernie Sanders, toen hij zich donderdag openlijk achter de nominatie voor Hillary Clinton schaarde.

Het stond al wel vast dat Obama zich voor Hillary Clinton zou uitspreken, maar voor Clinton is het toch een flinke opsteker. Van nu af aan kan ze rekenen op de steun van twee Democratische kanonnen die zich president mogen noemen: Obama en haar man Bill Clinton.

Dat is een unieke situatie. In 2008 hield de Republikeinse kandidaat John McCain president Bush op afstand, omdat die besmet was geraakt door de oorlog in Irak. Bush wilde wel, maar mocht nauwelijks campagne te voeren voor de senator uit Arizona.

Ook Bill Clinton moest tijdens de verkiezingscampagne in 2000 op het strafbankje zitten. De vrome vicepresident Al Gore, destijds de kandidaat van de Democraten, was bang dat Clinton zijn kansen voor het Witte Huis zou verpesten. Clinton had nog maar net een afzettingsprocedure wegens zijn affaire met Monica Lewinsky overleefd.

Waarschijnlijk was dat een domme beslissing van Gore, die de verkiezingen uiteindelijk op het nippertje verloor van Bush. Op de Democratische partijconventie in Los Angeles hield Bill Clinton destijds een toespraak die het stadion compleet op zijn kop zette.

Trump probeert Bill Clinton nu uit te schakelen door de seksschandalen uit zijn verleden op te rakelen, maar toch zal hij zich wel eens afvragen: welke ex-president gaat voor mij campagne voeren? Bush in ieder geval niet!

De 'Democratische kanonnen' van Clinton. Beeld afp

Een pleidooi voor president Trump

'Trump staat aan de goede kant van de geschiedenis'

Het zijn er niet veel, maar ze zijn er: Nederlandse Donald Trump-fans. Publicist Yernaz Ramautarsing kijkt uit naar het eerste presidentschap van de heetgebakerde zakenman. Hij schrijft:

'Als iemand het westen weet wakker te schudden voor de gevaren van immigratie, radicale islam en de noodzaak om onze defensie te verbeteren, dan is het Donald Trump wel. Hij zal de macht van de federale overheid beperken in plaats van vergroten zoals Obama dat heeft gedaan en Clinton dat zal doen. Hij is verre van perfect maar in de 'culture war' die Amerika verdeelt staat hij aan de goede kant van de geschiedenis. Tegen politieke correctheid, social justice warriors en socialisme, voor wapenbezit, lokaal onderwijs en lagere belastingen.'

Lees hier het volledige stuk van Ramautarsing.

Donald Trump tijdens een toespraak in Richmond Virginia. Beeld reuters

Wat lazen, zagen en hoorden we elders?

'Orange is not the new black'

We gaan niet alleen de president Barack Obama missen, maar ook de performer. Sinds hij in 2008 het wereldpubliek om zijn vingers wond met zijn campagnespeeches, heeft Obama het podium nooit geschuwd om zijn (politieke) boodschap te verspreiden. Memorabel zijn de tranen om de gestorven kinderen in Sandy Hook en zijn Amazing Grace-gezang na de schietpartij in een kerk in Charleston. Van vrolijker toon waren zijn jaarlijkse conferences tijdens het correspondents dinner of zijn optreden in 'Comedians in Cars getting Coffee'. Afgelopen week liet Obama wederom zien dat hij beschikt over de gave om op een geestige en charismatische manier zijn boodschap te verspreiden. In de show van Jimmy Fallon blikte de president in een zogenaamde slow jam met Fallon en The Roots terug op zijn presidentschap en sprak hij zich uit voor Hillary Clinton. Bekijk de geestige video van het (zeer soft) erotische nummer hieronder.

Still uit de video.

Een vertwijfelde Clinton

De eenkoppige redactie van deze nieuwsbrief heeft sinds deze week een nieuw favoriet politiekgifje. Nadat senator Elizabeth Warren haar steun uitsprak voor Hillary Clinton en had laten weten dat ze openstaat voor een vicepresidentschap onder Clinton, werd de presidentskandidate om een reactie gevraagd. Bekijk in onderstaand gifje hoe Clinton middels nonverbale communicatie precies niks antwoordt op deze vraag.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden