Eindelijk een werkelijke hoofdprijs voor Dex Elmont

Dex Elmont kreeg vrijdag, nog met het zweet op zijn voorhoofd, een telefoon aan zijn oor gedrukt. Zijn broer Guillaume deed een moedige poging hem door een krakerige lijn te feliciteren met zijn eerste Europese titel. 'Je zei het nog, hè, laat ze het ze maar zien daar. Het wordt een mooi feestje als ik terug ben', kondigde de kampioen alvast aan.

MONTPELLIER - Jarenlang waren de twee onafscheidelijk geweest op en rond de judomat. Als de een in actie kwam, moedigde de ander hem aan. Ze huilden uit op elkaar schouders, wanneer zware blessures of andere tegenslagen hen van het pad van hun favoriete sport dreigden te duwen. Ze namen het voor elkaar op in de pers, als vervelende vragen volgden na een teleurstellend toernooi.


Vrijdag ontbrak zijn trouwste fan in het publiek, toen Dex Elmont zich met sprankelend judo naar zijn eerste internationale titel vocht. In september was zijn vader, kort na de WK, overleden. En van een grondige voorbereiding op de Europese titelstrijd was, door een knieblessure en studieverplichtingen, ook geen sprake geweest.


Dex Elmont (30) zag er de lol wel van in. De volgens hem 'minst serieuze' aanloop naar al zijn EK's leverde onverwacht het leukste judo in jaren op. Hij was er na afloop zelf beduusd van.


Elmont besliste al zijn partijen in de klasse tot 73 kilo voortijdig, met een vol punt. De Park&Suites Arena veerde zelfs op voor de Nederlander die in de finale een beenveeg counterde en de Fransman Ugo Legrand voor eigen publiek op zijn rug wierp. 'Hij vloog gewoon', reageerde Elmont, al even verrukt als zijn coach Maarten Arens.


Wat was er gebeurd met de vechter die er zo vaak pokerend in slaagt zijn partijen te winnen? Als geen ander kan Elmont behoudend judoën. Door net iets meer aan te vallen dan zijn tegenstander, of te doen alsof, vallen gevechten vaak in zijn voordeel uit. Op die manier kan hij energie sparen, die in het verloop van elk toernooi van pas komt.


'Elke topjudoka kan op een lelijke manier winnen', counterde Elmont vragen over zijn opgefriste judostijl. Hijzelf was vrijdag wederom tegen een aantal straffen aangelopen doordat hij zijn opponenten wilde ontwijken. 'Met shido's (straffen voor passief judoën, red.) wil ik ook wel kampioen worden. Maar dit is beter', zei hij, nadat Anicka van Emden brons had veroverd.


Op Twitter presenteert hij zichzelf met de slagzin 'Throwing people since 1988'. Al op zijn 4de legde de zoon van een voormalig Surinaams kampioen de eerste steen van een lange judoloopbaan. Maar wie zijn resultaten onder elkaar legde, kon niet anders zeggen. Elmont blonk vooral uit in ereplaatsen, ook al had hij soms recht op meer.


Arens schaalde de twee verloren WK-finales van zijn pupil nog altijd hoger in dan een Europese titel, zei hij gisteren. En hoewel hij de eerste was die vond dat Elmont de afgelopen maanden door tegenspoed was geplaagd, keek hij niet op van de succesvolle afloop nu. 'Het WK is iets anders. Maar het EK is helemaal zijn niveau.'


Toch verlegde Elmont wel degelijk een grens in Montpellier. Henk Grol was er vlug bij om hem telefonisch welkom te heten in het kamp der kampioenen. Elmont is pas de eerste man die zich Europa's beste mag noemen, sinds Grol en Mark Huizinga in 2008.


Of die late maar verdiende trofee, ook als eerbetoon aan zijn vader kon worden opgevat? Elmont twijfelde. Voor iemand die altijd zoveel vertrouwen heeft gehad in het talent van zijn zoon, zou een Europese titel 'niets nieuws onder de zon zijn', zei hij.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.