Eindelijk een thuis voor Paulus

Een stripmuseum: lang leek het onhaalbaar. Maar gisteren kwam in Groningen een jongensdroom uit. 'Op zo'n getekende pagina zie je dingen die je anders nooit ziet.'..

Van onze verslaggever Itai Mol

Het treurige winkelcentrum. De McDonald's. Van buiten lijkt het nieuwe Groningse Stripmuseum niet op de verwezenlijking van een jongensdroom. Maar eenmaal binnen blijkt het museum dat wel degelijk te zijn. In het hart van de tentoonstelling, een gang met allemaal kleine kamertjes, zijn de originele tekeningen en attributen van de belangrijkste Nederlandse stripfiguren en hun tekenaars te zien: Franka, Agent 327, Jan, Jans en de kinderen, Eric de Noorman, Paulus de boskabouter, Sjors en Sjimmie en heer Bommel. Maar ook voor de buitenlandse grootheden Kuifje, Donald Duck en Suske en Wiske is ruimte.

'Wat alleen weggelegd was voor de happy few is nu voor iedereen te zien', zegt Hans Matla, stripfanaat en mede-oprichter van het gisteren geopende museum. Een behoorlijk aantal van de originele pagina's en zeldzame uitgaven in de collectie van het museum is uit zijn verzameling afkomstig. Thuis heeft hij zo'n beetje ieder stripboek dat ooit in het Nederlandse taalgebied verscheen op de plank staan, zeshonderd meter boeken.

De tentoonstelling laat je de wereld van de makers van de strip zien, zegt Matla. 'Op zo'n getekende pagina zie je dingen die je in druk nooit ziet. De inktstrepen en de correcties. Het zijn het bloed, het zweet en de tranen van de tekenaar.' Hij wijst naar een pagina van kapitein Rob, getekend door Pieter Kuhn.

De eerste van de vier banen van het stripverhaal zijn gedetailleerd uitgewerkt, maar de tweede en derde baan bestaan slechts uit ruwe schetsen. De laatste baan is helemaal wit gebleven. Matla: 'Het is het laatste wat Kuhn heeft getekend, voordat hij in 1966 plotseling stierf. Dat is toch indrukwekkend om te zien.'

Tien jaar geleden werd Matla door tekenaar Jan Kruis (Jan, Jans en de kinderen) gevraagd voor de stichting die het museum heeft opgericht. Voorzitter van die stichting en initiatiefnemer, de Groningse universitair docent Bert Brink, noemt zichzelf een liefhebber 'absoluut geen fanaat' met een goed idee. Maar het idee leek lang onhaalbaar.

Na vier jaar had de groep een gebouw ontworpen dat onbetaalbaar bleek. Totdat de zakenwereld erbij werd betrokken. Recreatief concern Lib, onder andere eigenaar van het Autotron, was bereid het project te exploiteren. En zo kon de bouw, in een nieuw winkelgebied net buiten het centrum van Groningen, alsnog beginnen. Matla: 'Hoe leuk het onderwerp ook is, het blijft business.'

En business is het. In de entree van het museum op de eerste etage ruikt het vroeg in de middag al naar frituurvet van de McDonald's op de begane grond, waar ook de winkel van het stripmuseum is. De fastfood-gigant verzorgt de horeca van het museum. Het zegt iets over de doelgroep van het museum. En, zo zegt burgemeester Wallage in zijn openingsspeech, het stripboek is misschien wel de meest toegankelijke kunstvorm die er is.

Stripdiva Franka, van tekenaar Henk Kuijpers, stapt in haar gedeelte van de gang op levensgroot formaat uit een Austin Mini. Een echte. Voor de tentoonstelling is de voorkant van het autootje waar ze in de strip ook in rijdt geregeld. Aan de muur hangt de originele tekening van de allereerste pagina. Naast de tekeningen zijn de foto's te zien die Kuijpers maakte van de locaties die hij tekent, en de ruwe schetsen en studies die hij maakt voor een tekening. De ambachtelijke kant van het maken van strips wordt op die manier inzichtelijk gemaakt, en dat is wat de tekenaar van de avonturenverhalen zo aanspreekt in het museum.

Maar of dat voor leken ook geldt? 'Ik heb vaak bezoekers in het atelier, en die vinden het vaak erg leuk om te zien hoe dat gaat. Hopelijk werkt dat in het museum hetzelfde.'

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden