Eindelijk een sleutel na de zwerftocht door Nederland

Wat maak je mee als nieuwkomer in Nederland? Door de ogen van Mohannad (39) en zijn gezin volgen we het dagelijks leven in de opvang. Deel 25: een huurhuis.

Frank Schook geeft Mohannad de sleutels van de woning in Nijmegen; Layla staat in de deuropening.Beeld Marcel van den Bergh/de Volkskrant

Tien minuten te laat voor hun afspraak stappen Layla en Mohannad uit bij wat voortaan hun bushalte zal zijn: de Treubstraat in Nijmegen. Opzichter Frank Schook van corporatie Woongenoot staat hen al bij de voordeur op te wachten. Hij gaat er wel even een momentje van maken.

Een jaar en twee maanden hebben Layla en Mohannad met hun twee kinderen door Nederland getoerd en in één kamer geleefd. Het ging van Ter Apel, Oranje en Nijmegen naar Lelystad, Wageningen, Arnhem, en weer Nijmegen. Vandaag gebeurt dan eindelijk waar ze zolang op hebben gewacht: ze krijgen de sleutel van hun nieuwe woning. Het is een rijtjeshuis in de voormalige Vogelaarwijk Hatert, een buurt met veel sociale huur.

Bij de bezichtiging vorige week stond het huis nog vol meubels. Layla vindt de woonkamer ineens veel groter lijken, nu die helemaal is leeggehaald. Ze schudt de hand van de neef van de onlangs overleden vorige bewoner. De één zijn dood is de ander zijn dak boven het hoofd.

Groeten uit...

Wat maak je mee in de Nederlandse asielopvang? Door de ogen van Mohannad El Jechi (39), zijn vrouw Layla (34) en hun twee kinderen Ziad (10) en Ibrahim (8) volgen we het dagelijks leven in de opvang, eerst in tentenkamp Heumensoord, daarna in Lelystad, Wageningen en Arnhem. De familie is van Palestijnse origine maar verbleef de afgelopen jaren afwisselend in Syrië en Saoedi-Arabië. Lees hier alle eerdere verhalen.

Het hele huis is twee jaar geleden gerenoveerd, vertelt opzichter Schook enthousiast. 'De muren gestuukt, een nieuwe keuken, nieuwe badkamer, de plafonds zijn netjes.' Helaas ziet de vloer er wat gehavend uit, maar dat komt omdat de familie van de vorige bewoner op verzoek van Mohannad en Layla het laminaat eruit heeft getrokken. Dat laminaat was overigens in uitstekende staat en ze hadden het zo kunnen overnemen, benadrukt Schook. 'Maar misschien was het niet jullie smaak, dat kan.'

Het koppel wil liever een vloer in grijsblauwe kleur, zegt Mohannad. Op Marktplaats heeft hij al een mooi koopje gezien: 4 euro per vierkante meter, voor laminaat van 10 millimeter. In de winkel betaal je daarvoor volgens Mohannad minstens 16 euro de meter.

Opzichter Schook gaat voor de met grijs tapijt beklede trap op, naar de bovenverdieping met drie slaapkamers. Hij geeft uitleg over de cv-ketel en laat zien waar de aansluiting voor de wasmachine zich bevindt. Dat is nog een dingetje, zegt Mohannad, ze zouden de wasmachine graag in het schuurtje buiten in de tuin plaatsen. Kan dat?

Verantwoording

In de Nederlandse asielopvang verblijven momenteel 29.553 personen, van wie 12.598 statushouders die wachten op huisvesting.

Onder de statushouders zijn Mohannad El Jechi (39), zijn vrouw Layla (35) en hun twee kinderen Ziad (10) en Ibrahim (8). De familie is van Palestijnse origine en verbleef de laatste jaren afwisselend in Syrië en Saoedi-Arabië. Ze zijn sinds september 2015 in Nederland. Begin juni kregen ze een verblijfsvergunning.

'Het is nu júllie huis', zegt Schook, 'dus jullie mogen het inrichten zoals jullie graag willen.' Maar een wasmachineaansluiting buitenshuis is lastiger te realiseren dan het misschien lijkt. 'Hou er rekening mee dat het in Nederland in de winter vriest. Dus heb je geïsoleerde leidingen nodig diep in de grond, anders vriezen ze kapot en dan heb je een probleem.' Mohannad knikt begrijpend, maar laat zich door deze informatie niet ontmoedigen.

Layla vraagt zich af of het mogelijk zou zijn in de badkamer een tweede toilet aan te leggen, 'dat is makkelijker voor mijn kinderen'. Nee, zegt de opzichter, dat past niet en je hebt daar niet de juiste afvoer.

De tour gaat verder, langs de gas- en watermeter in de kelder en door de keuken - 'daar zou je je wasmachine ook nog kwijt kunnen', suggereert Schook - naar de achtertuin. Layla loopt om de omheining heen, wijst omhoog. 'Daar gaan we een hogere schutting maken.' Met vrolijke verbazing: 'Nu kan iedereen zo alles zien wat je doet. Dat kan toch niet?' Mohannad heeft op Marktplaats al gezocht naar tweedehands hout dat ze voor die klus kunnen gebruiken.

Layla: 'Daar gaan we een hogere schutting maken.' Met vrolijke verbazing: 'Nu kan iedereen zo alles zien wat je doet. Dat kan toch niet?'Beeld Marcel van den Bergh/de Volkskrant

Maar kan hij zomaar een schutting bouwen? 'In mijn land mag je binnen alles doen, maar als je buiten iets wil veranderen, moet je van honderd instanties toestemming hebben', zegt hij tegen Schook. 'De gemeente, de brandweer, de telecommaatschappij, en ga zo maar door. Hoe is dat hier?' Zolang het hek niet boven de twee meter uitkomt, mag hij doen wat hij wil, verzekert de opzichter hem. 'En als jij het paars, geel of roze wil schilderen, moet je dat ook zelf weten.'

Tijd voor het officiële gedeelte. Op het aanrecht in de keuken tekent de neef van de overleden oud-bewoner voor de overdracht. Dan zet eerst Mohannad zijn handtekening op het papier, daarna krabbelt Layla. Schook houdt de witte hanger met de sleutels in de lucht. 'Ik wens jullie het allerbeste in jullie nieuwe huis.'

Layla en Mohannad glunderen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden