Eindelijk een man voor vrouwen

Het welig tierende genre van de chick-lit kent ook een mannelijk equivalent: de lad-lit. Belangrijkste en bekwaamste vertegenwoordiger van dit genre is ongetwijfeld Nick Hornby, maar ook Tony Parsons blaast zijn partijtje mee....

Hans Bouman

Parsons brak door met zijn als debuut gepresenteerde vijfde roman Man and Boy (Mijn jongen). Het boek vertelt over Harry Silver, na de nodige verwikkelingen in de steek gelaten door zijn vrouw Gina en daardoor tot zijn verdriet slechts weekendvader van zoon Pat.

Het geheim van Parsons' succes zat hem waarschijnlijk in de ongegeneerdheid waarmee hij de gevoelige, dikwijls zelfs sentimentele persoonlijkheid van Harry uitmat over de pagina's. Mannen hebben, ook in de letteren, niet de reputatie breedvoerig en expliciet uit de weiden over hun gevoelens omtrent relaties, trouw en ontrouw, jaloezie, ouderschap, gezinsvorming en verwante zaken. Harry is op dat gebied een nadrukkelijke uitzondering.

Het lijkt dan ook geen boude veronderstelling dat Parsons' lezerpubliek voor een aanzienlijk deel uit vrouwen bestaat. Zij treffen in zijn boeken eindelijk eens een man die inzicht verschaft in zijn zieleroerselen. Bovendien zijn onderwerpen als ouderschap versus carrière, tweedekansouders en de blended family (weekendouderschap; kinderen uit een eerdere relatie van je nieuwe partner) natuurlijk op het lijf van de hedendaagse lezende mens geschreven. Wie het internet afspeurt, zal heel wat reacties aantreffen waaruit blijkt dat Parsons' boeken ook een therapeutische functie hebben.

Man and Wife (Kies voor haar) gaat verder waar Man and Boy ophield. Harry heeft inmiddels een nieuwe partner, Cyd, die een dochter heeft uit een vorig huwelijk: de achtjarige Peggy.Cyd, die in het eerste boek nog serveerster was, heeft inmiddels haar eigen cateringbedrijf. Diep in zijn hart vindt Harry dat maar niets. Liever zag hij dat ze thuis zat, zwanger werd en samen met hem een nieuwe nuclear family ging vormen. Want dat is, hoe je het ook wendt of keert, je ware.

Dus is Harry jaloers wanneer een succesvolle collega uit de cateringwereld belangstelling toont voor het Cyds bedrijfje en, vreest hij, waarschijnlijk ook voor Cyd zelf. Tegelijkertijd kan hij het niet laten te fantaseren over andere vrouwen, met name over de mooie Japanse fotografe Kazumi. Een ander cruciaal element van de plot is het plan van ex-vrouw Gina en haar nieuwe partner om naar Amerika te emigreren, wat betekent dat Harry zijn zoontje Pat nog slechts sporadisch zal zien.

Bij het lezen van de boeken van Tony Parsons krijg je voortdurend het gevoel dat de auteur zelf een stuk cynischer is dan zijn mannelijke hoofdpersonen. Soms duikt dat op, bijvoorbeeld in zijn schimpscheuten omtrent de Engelse televisiewereld, waar de Big Brotherkloon Zes Dronken Studenten in een Flat een kassasucces is en waar producers zulke lage heupbroeken dragen dat hun scrotum-piercing zichtbaar wordt.

Het zijn prettige stekeligheden in een warm bad.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden