Eindelijk een Kamervoorzitter die niet opvalt

Oud-Kamervoorzitter Frans Weisglas was dinsdag de eerste die het hardop zei, in NRC Handelsblad. 'Ik vind dat mevrouw Arib het meest in aanmerking komt om de functie van voorzitter de komende 14 maanden te vervullen.'

Khadija Arib Beeld anp
Khadija AribBeeld anp

Maar toen moest Khadija Aribs lakmoesproef nog volgen, woensdagavond in het gespannen debat over de Teevendeal. Die doorstond ze heel behoorlijk, vonden vriend en vijand na afloop: rustig, ontspannen, zelfverzekerd.

De PvdA'er vervangt de zaterdag opgestapte Anouchka van Miltenburg. In 2012 was Arib kandidaat, maar ging de hamer naar de VVD'er. Zij trok vaak vuur met haar gebrekkige timing: te laks als er opgetreden diende te worden, op andere momenten juist te streng en te vinnig.

Arib daarentegen bleef woensdagavond zoveel mogelijk buiten beeld. D66-leider Pechtold, een dag later: 'Ze deed het prima. Als je als voorzitter niet opvalt, heb je het goed gedaan.' Geheel conform de oude voetbalwet dus: als je na afloop niet weet wie ook alweer de scheidsrechter was, is het in orde.

ChristenUnie-voorman Segers voegt toe: 'Ze gaf ruimte aan het debat en wist op natuurlijke wijze vaart te maken. Ze stelde zich heel dienstbaar op aan het debat. Op geen enkel moment was ze een stoorzender.' SGP'er Van der Staaij noemt haar optreden 'knap'. 'Het debat liep goed zonder dat ze prominent in beeld was.'

De partijleiders haasten zich om te zeggen dat hun woorden nog geen steunbetuiging zijn voor kandidaat Arib. Hun Kamerleden mogen een eigenstandige keuze maken in de eerste week na het reces. De eerste dinsdag, 12 januari, kunnen kandidaten zich melden, woensdag is de verkiezing.

Het is overigens nog geen uitgemaakte zaak of Arib opnieuw de PvdA-kandidaat wordt. De namen van collega's Roos Vermeij en Angelien Eijsink doen ook de ronde. Arib voldoet aan de profielschets, die is namelijk dezelfde als in 2012, maar de PvdA zal iemand moeten kandideren die ook van andere partijen steun krijgt. Zeker is dat Arib op grote bezwaren zal stuiten van de PVV, die geen voorzitter met Marokkaanse roots wil. Ook het CDA staat niet te springen om Arib. In 2012 vonden ze haar geen geschikte kandidaat, één goed verlopen debat brengt daar nog geen verandering in.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden