Eindejaarsspecial

Aan alles komt een einde. Aan 2012, aan ogenschijnlijk stabiele huwelijken, en helaas ook aan onze samenwerking met de Volkskrant. Vooralsnog lijkt het erop dat mijn vorige, wat overmoedige column, nogal serieus is genomen. Om in ieder geval het afgelopen jaar goed uit te luiden, brengt het Hunderts Nieuwsblad u de Eindejaarsspecial. Wij vroegen aan onze vaste brievenschrijvers: wat was uw Moment van het jaar?

Alvast een voorspoedig 2013.
Het ga u goed,

Uw hoofdredacteur,
Evert Stroband

Drs. van Ravenzwaaij,

Beerensdijk

Ik vind het lastig iets te kiezen, maar waar ik op dit moment bijvoorbeeld heel veel last van heb is vuurwerk. GroenLinks was nooit echt mijn partij, maar ik ben blij dat ze nu het Internetmeldpunt voor Vuurwerkoverlast zijn begonnen. Als je er goed op gaat letten en zorgt dat het een beetje stil is in huis, kan je zo vier, soms vijf meldingen per dag doen. Heel eenvoudig. Ik ben benieuwd of Bram van Ojik dit niveau vast kan houden in 2013.


Dick Loeffen,

cabaretier, Berclum

Ik zou graag een persoon van het jaar kiezen. Bijvoorbeeld iemand die in 2012 hard van zijn voetstuk is gevallen. Want dat waren er nogal wat: Job Cohen, Dominique Strauss-Kahn, of hij die het hardst viel van allemaal, Felix Baumgartner. Die kwam helemaal uit de stratosfeer vallen! En over sfeer gesproken: Bram Moszkowicz zal geen al te vrolijke kerst hebben gehad. Eva Jinek verliet hem en hij verloor zijn baan, net als Keith Bakker. Waar Brammetje te weinig tijd stak in zijn cliënten, stak Keithje er juist te veel in! En dan niet alleen tijd, als u begrijpt wat ik bedoel!


Voor mijn eigen gezondheid durf ik niet te kiezen tussen Willlem Holleeder, Badr Hari en Leon de Winter. Dus kies ik ook dit jaar weer gewoon voor de onbetwiste nummer één: Youp van 't Hek. Die staat tenminste stevig op zijn sokkel.


Andree Heupel,

wethouder Ruimtebalans

& Ontzandingen

Ik vrees dat ik even iets recht moet zetten. De indruk zou ontstaan kunnen zijn dat mijn moment van het jaar het eventuele opsluiten van de mogelijk Russische meisjesband Pussy Riot is. Via deze eindejaarslijst zou ik graag uit de wereld willen helpen dat het al dan niet mijn bedoeling niet kan zijn geweest dat het hier een hoogte- dan wel een dieptepunt zou kunnen hebben betreffen. Dientengevolge zou ik vooralsnog trachten helder te maken dat het moment van het jaar mijns inziens eventueel de doodgeslagen grensrechter is. Dat dat duidelijk is.


Kok Vis,

(amateur)opiniepeiler, Hijweerd:

Als ik heel eerlijk ben, vond ik het moeilijk kiezen. Daarom heb ik een kleine enquête gehouden. Op de vraag 'wat vond Kok Vis het Moment van 2012' antwoordde maar liefst 73 procent De Tweede Kamerverkiezingen, terwijl zeker 26 procent vond dat dat de Amerikaanse Presidentsverkiezingen zouden moeten zijn. Een kleine 7 procent had geen mening. Op de vraag wie de zaken in 2012 het best had voorspeld, eindigde ik als Kok Vis zijnde overigens op een nette derde plaats (12 procent), net achter Maurice de Hond (21 procent) en de Maya's (57 procent).


Trudy Winks,

moeder van vier, Hundert

Als ski-liefhebber dacht ik natuurlijk meteen aan het ongeval van Johan Friso, maar mijn man Pieter wilde liever voor het ongeluk met de Costa Concordia gaan. Gelukkig vonden we elkaar al gauw in de bijna-botsing van de toestellen van Garuda Indonesia en KLM op 13 november. Zelf zaten we niet in een van de vliegtuigen, maar dat kwam ook omdat Pieter een paar dagen daarvoor gelukkig een klaplong had opgelopen waardoor wij in die periode niet konden vliegen. Heel eng allemaal. Zeker omdat we de avond ervoor nog tegen elkaar zeiden dat we echt aan vakantie toe waren. Maar goed, we moesten dus thuis blijven. Nu heb ik voor de Kerst alle delen van Fifty Shades of Grey gekregen. Dat is wel even spannend genoeg.


Gregor Gerlach,

schrijver, Weurnen

Hoogtepunt voor mij waren de Voetnoten van Arnon Grunberg in de Volkskrant. De staat van Nederland dagelijks in een paar moeilijke, maar briljante woorden gevat. De Armeense filosoof Arvil Gubernarian zei het in 1879 al: 'De dag kent geen begin zolang het woord de wortel van onze existentie niet herbevestigt.' Het is juist een dergelijke kijk op het leven die Mark Rutte en de zijnen ontberen. En waar de middelmaat regeert, heeft fascisme vrij spel.


Patty en Nana Nagelkerke-Korrosiadis,

Hundert

Ons moment van het jaar is zonder meer Griekenland. De afgelopen maanden hebben wij met onze taveerne Ouzo&Zo meermalen geprobeerd via de media aandacht te vragen voor door ons georganiseerde inzamelingsacties. Wegens gebrek dan wel overdaad aan exposure zijn die niet bepaald succesvol verlopen. Fetafest2012 en Wollt ihr den totalen Griek hebben ons zelfs een financiële strop bezorgd van ruim 923 euro. Om nu ook zelf de crisis het hoofd te kunnen bieden, verkopen wij de komende week huis-aan-huis onze Calamiteitenkalamata: potten zelf-ontpitte Griekse olijven. Het zou fijn zijn als de dames en heren van de media deze keer wel een beetje willen meewerken en ons Grieken niet in de kou laten staan.


Gerry Perisman,

directeur Perisman Sanitairkit BV,

Berclum

Dieptepunt voor mij was het WK Voetbal 2010. Als Robben die bal tegen Spanje er gewoon in schiet, waren we nu nog steeds wereldkampioen geweest. Dan had dat hele EK er niet toe gedaan en dan had ik hier iets anders kunnen kiezen. Epke ofzo. Beroepsmatig heb ik me overigens nogal gestoord aan het wc-potslingeren van onze kroonprins tijdens Koninginnedag. Smakeloos. Zo ga je niet met sanitair om.


Meta Kluijt,

Ilverden

Mijn moment van 2012 was het moment dat niet iedereen in eerste instantie zou kiezen. Het is iets verrassends, of iets wat men bijna vergeten was. Mijn moment is precies wat je zou willen lezen, of waarvan het in ieder geval interessant zou zijn als dat Mijn Moment is. Ik hoop dat het dan uiteindelijk ook een beetje positief op mij afstraalt.


Ruud Baljon,

cultureel antropoloog

Volksuniversiteit Berclum

Voor het hoogtepunt van het jaar zullen de gebruikelijke hypes wel weer voorbijtrekken. We hebben ons een paar dagen bezig gehouden met de snelheidslimiet op de A2, een weekje met Project X en, als we het echt niet meer wisten, ging het over de heer Hari of Tanja Nijmeijer. Over een paar weken, als het wat kouder wordt, zal de Elfstedenkoorts wel weer losbarsten, of moet een jongetje weer wat rauws eten, en anders spoelt er wel een zoogdier of een zeilpuber aan. Zelf ga ik liever voor de eindeloze slachtingen in Syrië, en anders voor de miraculeuze ontdekking van het higgs-deeltje. Mag u zelf kiezen.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden