Einde zegereeks Sokolov geeft Piket weer hoop

Bij het Nederlands schaakkampioenschap werden de afgelopen week herinneringen opgehaald aan een legendarische prestatie van Bobby Fischer. Die won in 1963 het toernooi om de Amerikaanse nationale titel met de ideale score van 11 uit 11....

Van onze schaakmedewerker

Gert Ligterink

AMSTERDAM

Na het weekeinde is die dreiging afgewend. Sokolov moest noodgedwongen afscheid nemen van een zoete droom nadat hij tweemaal aan de ketting was gelegd, Natuurlijk blijft hij met een score van 7 uit 8 riant aan de leiding maar hij heeft de titel nog niet binnen. Jeroen Piket, die een half punt dichterbij sloop, hoopt nog steeds op de slotronde waarin hij in de onderlinge partij tegen Sokolov achter de witte stukken zit.

Aangezien Sokolov in een aan het NK voorafgaand toernooi in Malmö zijn laatste vier partijen had gewonnen, kwam aan een memorabele reeks van 10 uit 10 een eind. 'Het moest een keer gebeuren', zei Sokolov nadat Cifuentes alle stukken had geruild die hem voor de voeten kwamen.

'En eerlijk gezegd ben ik niet eens ontevreden dat het zo gelopen is. Vaak zie je dat een lange rij winstpartijen niet met een rustige remise maar met een daverende nederlaag wordt afgesloten.'

Aan Fischer's prestatie uit 1963 had Sokolov de afgelopen week wel eens gedacht. 'Het is door mijn hoofd geschoten dat iemand met 11 uit 11 onderweg ook 6 uit 6 heeft gehad. Toch leek het me bijna onmogelijk Fischer's record te evenaren. Ik had nog een zwaar programma en het lag voor de hand dat ik een tegenstander zou treffen die erop gebrand was mijn serie te breken.'

Piket maakte een half punt van zijn achterstand goed door Van der Wiel te verslaan. Toen Sokolov zondag in Van der Sterren opnieuw een onverzettelijke tegenstander trof, lag de weg voor Piket open maar hij benutte het buitenkansje niet. Integendeel, hij verzeilde in een hoogst bedenkelijke stelling tegen Reinderman en mocht zijn handen dichtknijpen dat hem in zijn nood remise werd aangeboden.

Reinderman deed dat niet uit liefdadigheid. De debutant stelde met de remise een score van vijfeneenhalf punt uit negen partijen veilig, hetgeen betekent dat hij zijn eerste grootmeesterresultaat heeft behaald. Hij zou de stand die hij tegen Piket in handen had, onder andere omstandigheden graag hebben doorgespeeld en hij beloofde dat zijn tegenstanders niet meer op clementie hoeven te rekenen.

Vóór het weekeinde had ook Joris Brenninkmeijer zijn zinnen gezet op een eerste grootmeesterresultaat waartoe twee winstpartijen uiterst welkom zouden zijn. Het werden twee vreemde remises waarmee hij ongeveer kreeg wat hem toekwam. Zaterdag miste Brenninkmeijer een opgelegde winst tegen Reinderman, zondag ontsnapte hij uit een glad verloren stand tegen Wiersma. Nog steeds kan hij aan de grootmeesternorm voldoen maar dan moet hij wel uit drie partijen tegen Sosonko, Sokolov en Nijboer tweeëneenhalf punt scoren. Er zijn gemakkelijker opgaven.

Onderin het klassement likken drie gereputeerde spelers hun wonden. Nijboer wist na zijn start van 0 uit 3 dat dit niet zijn toernooi zou worden. Sosonko en Van der Wiel zijn wat later tot dezelfde ontdekking gekomen. In het weekeinde viel voor beiden het doek. Sosonko kwam niet verder dan een half punt tegen Van der Sterren, Van der Wiel werd tweemaal kansloos weggezet door Piket en Van Wely.

Ooit sidderden de Nederlandse schakers als hen werd verteld dat ze met zwart tegen Sosonko moesten spelen. Die tijd is voorbij. In dit toernooi haalde de eminente openingskenner met wit slechts een half punt uit vier partijen. Zondag werd hij in een bezienswaardig gevecht opgebracht door Riemersma.

AMSTERDAM: NK, zevende ronde: Nijboer - Van Wely 1/2-1/2, Cifuentes - Sokolov 1/2-1/2, Van der Sterren - Sosonko 1/2-1/2, Riemersma - Wiersma 1-0, Brenninkmeijer - Reinderman 1/2-1/2, Piket - Van der Wiel 1-0; achtste ronde: Van Wely - Van der Wiel 1-0, Reinderman - Piket 1/2-1/2, Wiersma - Brenninkmeijer 1/2-1/2, Sosonko - Riemersma 0-1, Sokolov - Van der Sterren 1/2-1/2, Nijboer - Cifuentes 1/2-1/2; stand: 1. Sokolov 7, 2. Piket 6, 3. Reinderman, Van Wely 51/2, 5. Brenninkmeijer 41/2, 6. Van der Sterren 4, 7. Riemersma 31/2, 8. Cifuentes 3, 9. Nijboer, Sosonko en Van der Wiel 21/2, 12. Wiersma 1.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.