Einde voor monarchie Nepal nadert

KATHMANDU (ANP) - Nepal schaft op 28 mei de monarchie af. Op die datum komt de nieuwe constituerende vergadering bijeen en volgens de interim-grondwet moet op de eerste bijeenkomst van dit orgaan de 240 jaar oude monarchie worden afgeschaft. Dat meldde de BBC maandag.

De tweede partij van het land wil echter dat de grondwet eerst wordt aangepast om de machtspositie van de president te verhelderen. Het zijn vooral de voormalige maoïstische opstandelingen die snel van koning Gyanendra af willen. De oud-rebellen, die in 2006 na tien jaar strijd een vredesakkoord tekenden, vormen de grootste partij in het parlement.

Koning Gyanendra trok in 2005 alle macht naar zich toe in het arme land. Volgens hem slaagde de burgerregering er niet in de maoïstische rebellen te bestrijden. De politieke partijen en de rebellen sloten daarna een pact om de democratie te herstellen. Zij werden gesteund door het volk dat massaal de straat op ging. In april 2006 erkende de vorst zijn nederlaag en herstelde de democratie.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden