Einde van Koude Oorlog kostte duizenden banen

Het einde van de Koude Oorlog heeft Nederland minstens vijftienduizend banen gekost. Dat blijkt uit berekeningen van het ministerie van Economische Zaken en de provincies....

Van onze verslaggever

AMSTERDAM

Dit geld mag worden gebruikt voor omscholing van personen die hun baan dreigen te verliezen. Ook het hergebruik van oefenterreinen voor recreatie of natuurgebieden en het verbouwen van oude militaire complexen tot bijvoorbeeld bedrijfsverzamelruimten zou voor een deel met de donaties kunnen worden gefinancierd.

Het ministerie heeft zich na protest neergelegd bij de lage subsidie. Voor slechts zeven van de twaalf aangemelde regio's die last ondervinden van de ontspanning, is geld beschikbaar. De Veluwe krijgt 4,8 miljoen gulden, De kop van Noord-Holland 4,4 miljoen Utrecht 4,2, Den Haag/Delft 4,2, Rijnmond 2,7, Walcheren 2,5 en west-Brabant 2,1 miljoen gulden.

In totaal heeft de EU ruim één miljard gulden beschikbaar gesteld om het verlies aan werk door het wegvallen van de spanning tussen Oost en West te compenseren. Duitsland krijgt vooral voor de deelstaten in het oosten 463 miljoen gulden. Groot-Brittannië ontvangt ruim 200 miljoen gulden. De verstrekte bedragen moeten door het ontvangende land worden verdubbeld.

Het banenverlies in Nederland is vooral te wijten aan sluiting van kazernes en het wegvallen van militaire orders voor bedrijven. Zo moeten de Rotterdamse Droogdok Maatschappij in de Rijnmond en De Koninklijke Maatschappij de Schelde in Middelburg overschakelen op de bouw van meer schepen voor de civiele vaart. Ook indirecte werkgelegenheid zou onder druk staan. Dat geldt bijvoorbeeld bakkers en groenteboeren die aan spoedig te sluiten kazernes leveren.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden