Lezersbrieven

'Einde van de Argentijnse nachtmerrie'

De ingezonden brieven van maandag 30 november.

Cristina Fernandez de Kirchner in Santa Cruz, op verkiezingsdag 22 november 2015. Beeld null
Cristina Fernandez de Kirchner in Santa Cruz, op verkiezingsdag 22 november 2015.

Brief van de dag

'Een ruk naar rechts', zo karakteriseerde de Volkskrant de uitkomst van de presidentsverkiezingen in Argentinië. Een Argentijnse vriend van me karakteriseerde die verkiezingen als 'het einde van een nachtmerrie'. Het linkse bewind van Christina Kirchner kenmerkte zich vooral door corruptie en wanbeleid. Het vermogen van de Kirchners is in de periode van hun presidentschap toegenomen van minder dan een miljoen naar een door haarzelf toegegeven 70 miljoen dollar. De Argentijnse economie is in een slechte toestand, hoe slecht is niet bekend omdat de regering de statistieken vervalst. Eén van de eerste daden van de nieuwe president Macri was het beleggen van een persconferentie. Cristina Fernandez de Kirchner heeft dat in de acht jaren van haar bewind nooit aangedurfd. Ze heeft zich beperkt tot lange monologen voor de TV. Ze is een ordinaire dief die in de gevangenis thuishoort.

Harm Begeman, Nieuwkoop

Lokale poetshulpbelasting

Zonder poetshulp is thuiswonen niet langer haalbaar, zo luidt de terechte constatering boven het stuk van Charlotte Huisman en Jonathan Witteman (+).

Daarnaast staan er 12 duizend banen op losse schroeven door het verwachte faillissement van TSN. We kunnen vast een reactie tegemoet zien van staatssecretaris Van Rijn, die nog eens uitlegt dat de verantwoordelijkheid sinds 1 januari 2015 cht bij de gemeenten is komen te liggen.

En natuurlijk zal een burgemeester of wethouder van een van die gemeenten uit de doeken doen dat niemand kan verwachten dat met een korting van 40 procent van het oorspronkelijke budget dezelfde prestatie mag worden verwacht.

Volgens mij zien de gemeenten iets over het hoofd, namelijk de mogelijkheid om de thuiszorg waarvoor zij verantwoordelijk zijn te bekostigen uit de gemeentelijke belastingen, door een verhoging van de OZB. Slim aanbesteden kan natuurlijk, maar ook de gemeenten zullen zich moeten realiseren dat dit niet ten koste hoort te gaan van fatsoenlijke zorg en fatsoenlijke lonen.

Henk Schell, Bennebroek

Geen bomen langs Route 66

De Nederlandse boomkweker Pieter Hoff heeft het plan opgevat een miljoen bomen te planten langs Route 66 (+). Herbebossing is een grandioos plan, maar zoveel bomen planten zo pal langs deze legendarische weg tussen Chicago en Los Angeles is geen goed idee. Het geeft eerder de impressie van opgeslotenheid in een eindeloze, groene tunnel dan bevrijding via de iconische wijde blik, de ruimte waardoor je juist naar het Wilde Westen op weg wilt. Om ambassadeurs te krijgen voor de goede milieuzaak, zo nodig in de vervuilende Verenigde Staten: zet die bomen elders neer.

Marcel Gerrits Jans, Groningen

Nazisme en communisme

Theo Schepens noemt in een ingezonden brief het nationaal-socialisme en het communisme seculiere ideologieën, die er alles aan gelegen waren godsdienst uit te roeien. Het is echter onjuist dat de Joden vermoord werden omwille van hun geloof.

Het racisme van de nazi's richtte zich ook op niet-praktiserende en zelfs geconverteerde Joden. Daarnaast werden christenen in nazi-Duitsland doorgaans vervolgd wanneer ze zich tegen het regime verzetten, maar niet vanwege hun religie. Ook onder het communisme was de houding tegenover het geloof op zijn minst ambivalent. Hoewel tijdens de revolutiejaren in de Sovjet-Unie plundering van kerken en vervolging van geestelijken op grote schaal plaatsvonden, werd tijdens de Tweede Wereldoorlog de orthodoxe kerk (en zelfs de islam) onderdeel van de oorlogsinspanning. Na de oorlog werd de kerk weliswaar weer onderdrukt en werden gelovigen gemarginaliseerd, maar van uitroeiing was geen sprake. In communistisch Polen was de kerk zelfs een nog grotere factor van betekenis.

Koen Smilde, historicus, De Bilt

Vervuiling is acuter probleem

Ik vraag me af of een paar graden gemodelleerde opwarming aan het eind van deze eeuw het meest overtuigende argument is om politieke beslissingen te nemen en mensen te bewegen energiezuiniger te leven.

De meeste flora en fauna op aarde wordt veel erger bedreigd door ontbossing, overbevissing, stroperij, olielekkages, luchtvervuiling en allerhande chemische troep in onze bodem, water en atmosfeer.

Laten we het dus in de discussie over energiebeleid eens wat vaker over de vervuiling en vernietiging van ons leefmilieu hebben, de daarmee samenhangende gezondheidsproblemen en de verminderde biodiversiteit.

Chris Stemerdink, Athene

Drones als terreurwapens

Mijn complimenten voor het artikel over de Somalische herder die twee dochters en zijn been verloor bij de aanval van een Amerikaanse drone (Vonk 28 november). Fijn dat er nog media zijn die in dit soort onderzoeksjournalistiek kunnen en willen investeren.

Ik hoop dat advocaten Sluiter en Zegveld er in slagen genoegdoening voor deze herder te krijgen. Daarmee wordt misschien broodnodige jurisprudentie opgebouwd die andere droneslachtoffers kan helpen ook hun recht te halen. En wie weet leidt dat ook nog eens tot een veroordeling van het gebruik van deze terroristische wapens van het Westen en op termijn - dromen staat vrij - tot een algeheel internationaal verbod.

Frank Klok, Groenekan

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden