Einde recessie

Hoera, de recessie is voorbij. Klaas Knot, de president van De Nederlandsche Bank, zei het gisteren zelf, dus het is zo. We moeten nog even anderhalve maand wachten op de CBS-cijfers over het derde kwartaal, maar Klaas Knot weet nu al zeker dat die positief zullen zijn. Er staan, zegt Knot, veel seinen op groen en de huizenmarkt is lekker aan het uitbodemen: polonaise.

Nu Knot de recessie voor beëindigd heeft verklaard, zullen de cijfers straks zelfs nog positiever uitvallen dan hij verwacht. Want ondanks al het nijvere rekenwerk en de moeilijke formules is de economie familie van psychologie, filosofie en theologie: wetenschappen van woord en geloof.

Het woord: de waarde van de persconferentie die Knot gisteren belegde om het heuglijke nieuws wereldkundig te maken, is ongetwijfeld te vergelijken met een kapitaalinjectie van vele honderden miljoenen. Je kunt je afvragen waarom Knot dan niet eerder een feestje heeft belegd, maar zo eenvoudig ligt het natuurlijk nou ook weer niet.

Knot kijkt hoe de wind waait, steekt een natte vinger in de lucht, luistert zaterdagochtend goed naar de visboer, belt nog eens met zijn neef in Duitsland, bladert door de Financial Times, staart in het koffiedik, loopt door de laatste mailtjes van CBS en CP, surft wat op Funda, trekt een paar grafiekjes door, doet een peilinkje op de volleybalclub, volgt een vlucht kieviten, voelt aan zijn water, telt de kastanjes aan zijn kastanjeboom en werpt een paar dobbelstenen.

Er moet een voedingsbodem zijn voor het geloof in een glorieuze toekomst. Hoe Knot precies vaststelt of die er is, is het geheim van de smid. In elk geval is het een kwestie van talent, intuïtie en weten hoe de hazen lopen. Zondagochtend was het zover: Klaas Knot werd wakker, telde nog even de knopen van zijn pyjamajasje en wist het toen zeker: de recessie is voorbij. 'Nou, blij toe', zei mevrouw Knot, die het nieuws als eerste kreeg te horen.

Natuurlijk was de krimp in het tweede kwartaal al tot 0,1 procent gedaald, klommen onze buurlanden uit het dal en duurt een recessie nooit eeuwig. Maar timing van de goede boodschap is alles, weet Knot. Dit voorjaar verklaarde Rutte 'een groene waas' te zien: te vroeg. De premature heilstijding sloeg als een natte handdoek in Marks gezicht.

Er is nog één risico voor het economische herstel, verklaarde Klaas Knot gisteren. En dat is de politieke situatie. 'Het zal toch niet zo zijn', zei de president, 'dat het politiek onvermogen het herstel in de waagschaal stelt?'

Uit de analyse van Jan Hoedeman en Remco Meijer over de onderhandelingen tussen kabinet en oppositie, gisteren in de Volkskrant, bleek dat zulks niet geheel kan worden uitgesloten. 'Centrale rol Pechtold is een risico voor de PvdA', stond er boven het stuk. De situatie is meer dan gecompliceerd. Als ik het goed begrijp, moeten de eisen van D66, GroenLinks, ChristenUnie en SGP tussen PvdA en VVD worden uitgeruild en dient daarbij rekening te worden gehouden met de afspraken in het sociaal akkoord en diverse posities ter rechter- en ter linkerzijde. Verder bemoeit Bernard Wientjes zich er weer mee én behandelt de Eerste Kamer vandaag de 'versobering van het pensioensparen'.

Het hele stuk van Hoedeman en Meijer ademde politieke verstarring. Het was feitelijk één lang pleidooi voor het rigoureus opschudden van ons democratisch systeem, dat zich in rap tempo ontwikkelt tot een moeras van verlamming, stilstand en besluiteloosheid. En van onvermogen dus, waarschuwde Klaas Knot - andermaal perfect getimed.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden