'Einde oefening' op Amsterdamse beurs

Aan het herstel van de afgelopen dagen kwam op de Amsterdamse beurs dinsdag een abrupt einde. De AEX sloot 3,25 procent lager op 539,78 punten....

Van onze verslaggever

Bijna alle fondsen verloren terrein, nadat technologiefondsen in de Verenigde Staten een winstwaarschuwing hadden afgegeven. Vooral software-producenten en automatiseerders moesten het ontgelden.

Telecombedrijf Versatel leidde de neergang op Beursplein 5 en leverde ruim 23 procent in. De koersval werd veroorzaakt doordat de Zwitserse branchegenoot Carrier1 aankondigde in het eerste kwartaal van 2001 een fors verlies te boeken. Versatel is in drie maanden tijd inmiddels 55 procent kwijtgeraakt.

Ook andere technologiefondsen noteerden forse verliezen. Automatiseerder CMG (17 procent verlies) had last van de sombere berichten over software-producenten. Kabelaar KPNQwest verloor dinsdag 13,2 procent. Philips drukte zwaar op de AEX met een koersverlies van 2,22 euro. De bekendmaking van een miljardenverlies een dag eerder had ook dinsdag nog zijn weerslag op kabelbedrijf UPC. Het aandeel werd 5,8 procent goedkoper op 6,36 euro.

Van de hoofdfondsen ontkwam alleen Wolters Kluwer aan de malaise. 'De uitgever heeft weinig geïnvesteerd in internet. Deze zuinige strategie gaat nu geld opleveren', aldus een handelaar. Wolters Kluwer publiceerde vorige week mooie jaarcijfers over 2000 en krijgt daar van de beleggers nog steeds waardering voor. Heineken kon de winst van eerder op de dag niet vasthouden en eindigde 2,30 euro lager op 57,90. Andere traditionele fondsen eindigden tot enkele dubbeltjes in de min. Financiële waarden moesten tot enkele procenten terug.

Ook onder de middelgrote fondsen was er malheur. De Midkap-index verloor 3,4 procent op 547,84, grotendeels toe te schrijven aan CMG. Ook toeleveranciers voor de chipindustrie Besi en ASM International gaven veel terrein prijs. Alleen het voedingsbedrijf Nutreco wist nog een stijging van 1,2 procent te boeken.

Het oude beursfonds Begemann was dinsdag met 12 procent de grootste stijger op de beurs bij een zeer dunne handel. In het fonds Begaclaim - waarin de voormalige Begemann-topman Joep van den Nieuwenhuyzen zijn schadeclaim tegen de Nederlandse staat heeft ondergebracht - waren beleggers wel actief. Vele stukken wisselden van eigenaar. Vandaag doet de rechtbank in Den Haag een uitspraak over de vordering. Het fonds sloot 18 eurocent lager op 2,82 euro.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden