Einde nabij voor leeftijdsontslag op ambulance

Het is duur, tegen de wet (discriminatie op leeftijd mag niet) en nu blijkt ook de medische noodzaak gering: het einde nadert voor het Functioneel Leeftijdsontslag....

Het is een erfenis uit de jaren zestig, een sociale regeling. Brandweerlieden en ambulancepersoneel doen zulk belangrijk en zwaar werk, was de gedachte, dat zij niet langer dan veertig jaar op pad hoefden te zijn. Dat gold ook voor piloten en veel militairen. Werknemers uit die sectoren moesten op 55-jarige leeftijd met pensioen. Het Functioneel Leeftijdsontslag (FLO) was geboren.

'Curieus', noemt onderzoekster Judith Sluiter het besluit dat de overheid toen nam en nu nog geldt voor ambulance-en brandweerpersoneel. Vooral omdat de beslissing toen werd genomen op advies van een groep experts, zonder objectieve gegevens.

In opdracht van het sectorfonds voor de ambulancezorg SOVAM onderzocht Sluiter samen met Monique Frings-Dresen de achtergronden en het nut van de FLO. De medewerksters van het Coronel Instituut, verbonden aan het AMC in Amsterdam, zien weinig wetenschappelijke argumenten voor het FLO voor ambulancepersoneel.

Sterker nog, ze hebben geen leeftijd voor ogen waarop medewerkers op de ambulance het werk fysiek of psychisch niet meer zouden aankunnen. 'Een veertigjarige chauffeur kan zijn opgebrand, terwijl zijn vijftigjarige collega net zo goed presteert als een jongere', zegt Frings-Dresen.

Het vervroegde pensioen voor de 1600 medewerkers op de overheidsambulances kan worden afgeschaft, zegt ze. Nu al werken 1400 chauffeurs en verplegers tot hun 59ste op de particuliere wagens. Wel moet er een overgangsregeling komen voor personeel dat nu boven de 49 jaar is en met het idee leeft dat ze nog maar een paar jaar hoeven te werken.

Als het FLO verdwijnt moet de gezondheid van het ambulancepersoneel wel beter worden gepeild, liefst om de drie jaar, stellen de onderzoeksters. Want het werk is zwaar, vooral emotioneel. Dat komt door de ernstige ongevallen die medewerkers zien en de agressie waar het personeel steeds vaker mee te maken krijgt.

Ambulancepersoneel kampt vaker met gezondheidsklachten dan andere beroepsgroepen. 'Dat is te voorkomen met een beter monitorsysteem. Dan kan je iemand die zijn werk niet aankan er sneller uithalen.' Ook moet de organisatie binnen de ambulancediensten worden veranderd. 'Nu wordt Jantje na een ernstig ongeval meteen weer naar een ander ongeluk gestuurd', zegt ze. 'Terwijl je ook Pietje kan sturen, zodat Jantje even kan herstellen.'

De Vereniging van Nederlandse Gemeenten wil de afschaffing van het FLO aanstaande vrijdag met de vakbonden bespreken tijdens de CAO-onderhandelingen. 'Ambulancewerk kan al ongezond zijn voor het 55ste levensjaar', zegt Ina Sjerps, secretaris van het College voor Arbeidszaken van de vereniging. Ze wil de bonden voorstellen om medewerkers periodiek te laten keuren en zonodig te herplaatsen in andere functies.

Eerder hebben de bonden gezegd tegen de afschaffing van het FLO te zijn. Brandweerlieden en ambulancepersoneel hebben zwaar werk, menen zij. En het is onduidelijk wat de herplaatsing inhoudt. Bovendien willen gemeenten vooral van de regeling af omdat deze met de huidige kabinetsplannen te duur wordt.

Onderzoekster Sluiter waarschuwt dat de kosten door een goede gezondheidsmonitor hoger kunnen uitvallen. 'In Amerika deden ze een proef bij een brandweerkorps. De helft van het korps, ouderen en jongeren, kon naar huis omdat de test niet werd doorstaan.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden