Einde lijkt nu echt in zicht voor buitenlandse Talibanstrijders

Nu buitenlandse strijders in Afghanistan op de hielen worden gezeten door de Noordelijke Alliantie en Amerikaanse speciale eenheden, lijkt het einde in zicht van de Afghaanse Arabieren, die zich twintig jaar in dat land wisten te handhaven....

Afghaanse Arabieren zijn veelal vrijwilligers afkomstig uit het hele Midden-Oosten, die in de jaren tachtig aan Afghaanse zijde meevochten tegen de Sovjets. Velen bleven in Afghanistan na de terugtrekking van Sovjet-troepen in 1989. Volgens westerse en Arabische experts gaat het in totaal om circa tienduizend mensen, van wie de helft uit landen komt als Algerije, Egypte, Jordanië, Saudi-Arabië en Yemen.

'De meesten bleven na 1989 omdat hun regering hen niet toestond om terug te keren', zegt Mohammed Salah, een islam-expert die schrijft voor de internationale Arabische krant al Hayat. 'Veel Arabieren gingen er met hun families wonen, omdat ze Afghanistan beschouwden als het enige echte moslimland.' Honderden moslims uit landen als Bosnië, Tsjetsjenië, Oezbekistan en Pakistan zijn na 11 september naar het land gekomen om de Taliban te steunen. Toen de Noordelijke Alliantie oprukte, hebben volgens Salah zelfs oud-strijders de wapens opgepakt.

Onduidelijk is nog welk lot de buitenlandse strijders wacht in Konduz, de stad die de Alliantie afgelopen weekeinde op de Taliban veroverde. Oud-president Burhanuddin Rabbani heeft in elk geval gezegd dat de troepen van de Noordelijke Alliantie hen geen kwaad zullen doen.

Het bloedigst wordt waarschijnlijk de val van Kandahar, omdat zich daar de Arabische strijders bevinden die nauw verbonden zijn aan het Al Qa'ida-netwerk van Osama bin Laden. Het gaat om naar schatting tweeduizend vechters, meest afkomstig uit de Golfstaten. Van hen wordt verwacht dat zij zich dood zullen vechten, om te voorkomen dat zij levend in handen vallen van de Noordelijke Alliantie of van de Amerikanen, die op zoek zijn naar informatie over Bin Laden. Volgens de Arabische pers hebben Bin Laden en diens rechterhand Ayman Zawahiri hun bewakers opgedragen hen te doden als ze gevangen worden genomen.

De buitenlandse strijders zijn de afgelopen jaren het onderwerp geworden van intense haat van de plaatselijke bevolking. Zij worden gezien als een destabiliserende factor, met grote invloed over de heersers van de Taliban. Afghanen houden hen verantwoordelijk voor de Amerikaanse aanval op Afghanistan.

Abdelbari Atwan van de Arabische krant al Quds in Londen bekritiseert echter het feit dat de Arabische strijders niet de keus is geboden zich over te geven aan de Noordelijke Alliantie of zelfs, blijkens opmerkingen van minister van Defensie Rumsfeld, aan de Verenigde Staten. Volgens hem wordt de behandeling van Arabische Afghanen in Konduz de vuurproef voor de VS, vooral gezien hun plannen voor de toekomst in Afghanistan en de rest van de Arabische wereld.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden