Einde levensloopregeling levert kabinet miljard op

Het kabinet heeft komend jaar een belastingmeevaller van 1 miljard euro dankzij het vervallen van de levensloopregeling. Hierdoor valt in januari ruim 5 miljard euro vrij voor alle 300 duizend deelnemers.

VAN ONZE VERSLAGGEVERS ROBERT GIEBELS en GIJS HERDERSCHEÊ

DEN HAAG - Naar verwachting de helft van hen neemt in 2013 het vrij te besteden tegoed volledig op. Doordat ze daarover inkomstenbelasting moeten betalen, stroomt er een miljard in de schatkist. Bovendien kunnen de opgenomen miljarden een impuls voor de economie vormen. Hiermee wordt de kans verder vergroot dat het tekort op de begroting binnen de Europese norm van 3 procent blijft.

De levensloopregeling begon in 2006; werknemers konden belastingvrij sparen voor maximaal drie jaar verlof, vooral om eerder met pensioen te gaan. De regeling sloeg echter nauwelijks aan. Alleen hogere inkomens hadden er de financiële ruimte voor. Sinds 1 januari van dit jaar werden geen nieuwe deelnemers meer toegelaten. Tot en met 2021 kunnen deelnemers nog sparen en tegoeden opnemen. Daarna is de regeling definitief ten einde.

Dat levensloopspaarders komend jaar hun tegoed volledig kunnen opnemen, is een initiatief van VVD, PvdA en SGP. Deze partijen bedongen een belastingvoordeel voor degenen die in 2013 in één keer hun tegoed, gemiddeld 17 duizend euro, via de werkgevers incasseren. Over eenvijfde deel van het bedrag dat zij eind 2011 hadden, hoeft geen belasting te worden betaald.

Dit voordeel is eigenlijk een belastingcompensatie; door de opname is het jaarinkomen eenmalig hoger, waardoor mensen in hogere belastingschijven terecht kunnen komen. Maar de aanbieders van levensloopregelingen - banken, verzekeraars en pensioenfondsen - noemen het belastingvoordeel vooral om deelnemers tot opname in 2013 te bewegen.

Het Centraal Planbureau heeft berekend dat het initiatief van VVD, PvdA en SGP volgend jaar eenmalig leidt tot 'substantieel hogere belastingontvangsten' van circa 1 miljard euro. In de jaren erna heeft het kabinet tot 2022 jaarlijks een meevaller van 300 miljoen.

Van het tegoed van ruim 5 miljard euro zal in 2013 naar schatting 2,5 miljard worden opgenomen. Deelnemers met minder dan 3.000 euro op hun rekening zijn daartoe volgend jaar verplicht. Voor deelnemers van 57 jaar en ouder is het meestal aantrekkelijker om door te sparen. Het opgenomen tegoed mag overal voor worden gebruikt, heeft staatssecretaris Weekers (Belastingen) gezegd: 'Een lijfrente, om schulden af te lossen of om een caravan te kopen.'

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden