Einde hypotheekaftrek beter voor starter

In de Volkskrant van zaterdag 17 april stond een artikel over een advies van een groep topeconomen, betreffende de hypotheekaftrek....

H. MullerMiddelharnis Peter Koppen en Haarlem

Alle voordelen aan huizen bezitters, renteaftrek (dikwijls de volle aftrek over dertig jaar), belastingvrij sparen voor de aflossing van de hypotheek en flinke korting op vermogensheffing, worden voor een groot deel opgebracht door hen die geen woning bezitten. De huurders dus.

De huidige huurders, van vooral oudere woningen bij woningcorporaties, betalen nu ook al om de verliezen op de nieuwbouwwoningen te dekken en ze betaalbaar te houden. Ze worden dus dubbel gepakt. Toch adviseert men dat woningcorporaties, met extra huurverhogingen, nog meer moeten gaan betalen aan publieke doelen. Waarom alleen huurders daarvoor belasten?

Natuurlijk moet het vermogen naar box 3, maar een vrijstelling van twee ton betekent nog steeds een voordeel van 200 euro per maand. En maar blijven beknibbelen op de huurtoeslag voor mensen met een laag inkomen en geen vermogen?

Het zogenaamde scheefwonen komt ook weer ter sprake, maar alleen voor huurders. Corporaties moeten dus aan inkomenspolitiek gaan doen.

Aanpak van de subsidies aan kopers zal de huizenprijzen doen dalen, en als dan ook de overdrachtsbelasting wordt afgeschaft, zal het voor starters al een stuk eenvoudiger worden een huis te kopen. Misschien iets kleiner dan men wenst, maar beter betaalbaar.

H. Muller, Middelharnis

Crimineel
Ik las dat het Amerikaanse hedgefonds Paulson & Co samen met Goldman Sachs een paar jaar geleden (bewust) heeft gespeculeerd op de ineenstorting van de Amerikaanse hypotheekmarkt en daarmee een miljard dollar heeft verdiend. Dat gebeurde over de ruggen van duizenden (over het algemeen armere) Amerikaanse gezinnen die hun huis zijn uitgezet omdat ze hun hypotheek niet meer konden betalen. Om nog maar te zwijgen over de crisis die ze veroorzaakt hebben en de vette bonussen die ze zichzelf gaven. Criminaliteit van de eerste orde.

Peter Koppen, Haarlem

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden