Einde Frans vleesembargo verwacht

Het Franse voedselagentschap AFSSA heeft zich vrijdag positief uitgelaten over de veiligheid van rundvlees uit Groot-Brittannië. Door deze uitspraak is de weg vrij voor de Franse regering om het importverbod op Brits vlees te heffen....

Van onze redactie economie

Rundvlees uit Groot-Brittannië mag sinds 1996 Frankrijk niet meer in, ondanks de opheffing van het invoerverbod in 1999 door de Europse Unie.

Rundvlees uit Groot-Brittannië werd zes jaar geleden getroffen door een wereldwijde boycot nadat bleek dat ook mensen ziek konden worden van de 'gekke-koeienziekte' BSE waaraan veel Brits rundvee leed. Het voorkomen van de dodelijke hersenziekte Creutzfeldt-Jakob was voor de Europese Unie reden in 1996 een exportverbod voor Brits vlees in te stellen. De EU hief het embargo drie jaar later op, maar de Franse regering bleef weigeren het vlees toe te laten.

Het Europese Hof van Justitie legde vorig jaar Frankrijk een boete op wegens de weigering. Parijs moet nog steeds iedere dag dat het Franse embargo van kracht is een dwangsom betalen.

De betrokken Franse ministeries hebben laten weten binnen tien dagen de zienswijze van het agentschap voor te leggen aan de regering. Deze kan dan besluiten een van de belangrijkste irritaties in de Brits-Franse relatie te beëindigen.

Verwacht wordt dat de regering in de loop van de komende weken het embargo zal opheffen. De Franse regering is echter niet gebonden aan het advies . De overheid heeft toegezegd nog overleg te voeren met consumentengroeperingen en de vleesindustrie.

Parijs heeft zich tot nog toe niets aangetrokken van de internationale druk die werd uitgeoefend om het importverbod op te heffen. In Frankrijk zijn de afgelopen jaren ook enkele consumenten overleden aan de ziekte Creutzfeld-Jacob.

In Groot-Brittannië, waar meer dan honderd slachtoffers vielen door de hersenziekte, werd de beslissing van de voedselautoriteit met optimisme ontvangen. Toch verwacht de Britse regering niet dat de Fransen het importverbod per direct zouden opheffen.

Of het Britse vlees in de toekomst weer volop verkocht zal worden in de Franse supermarkten, is maar de vraag. Nieuwe EU-regels vereisen dat het land van herkomst voortaan op het etiket wordt wordt vermeld. Hierdoor zal de Britse herkomst van het vlees de consument direct opvallen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden