Update

'Einde fossiele brandstoffen in 2100'

Het gebruik van fossiele brandstoffen moet in 2100 wereldwijd zijn uitgebannen. Dat zegt de VN-organisatie IPCC vandaag in een rapport over de opwarming van de aarde en klimaatverandering. Volgens IPCC moet nu worden ingegrepen om de uitstoot van broeikasgassen te verminderen. Als langer wordt gewacht, zal de klimaatverandering onomkeerbaar worden.

De secretaris-generaal van de VN, Ban Ki-moon en de voorzitter van de IPCC, Rajendra K. Pachauri. Beeld ap
De secretaris-generaal van de VN, Ban Ki-moon en de voorzitter van de IPCC, Rajendra K. Pachauri.Beeld ap

Klimaatverandering is een feit, is bijna geheel aan de mensheid te wijten en het terugdringen van de gevolgen ervan vereist drastisch ingrijpen. Dat zijn de belangrijkste klimatologische conclusies van het definitieve rapport van de International Panel on Climate Change, dat vandaag werd gepresenteerd in de Deense hoofdstad Kopenhagen. IPCC kwam met het rapport na een week van intense debatten tussen wetenschappers en regeringsfunctionarissen.

Het rapport is een compilatie van drie eerdere rapporten die het IPCC de afgelopen dertien maanden uitbracht, en is gebaseerd op dertigduizend onderzoeken naar klimaatverandering. Het bevatte daarom weinig verrassingen, maar onderstreept nog maar eens de ernst van het probleem.

Het IPCC weet zo goed als zeker dat alle opwarming van de aarde sinds 1950 aan de mens is te wijten. Om de temperatuurstijging te beperken tot een niveau dat volgens veel wetenschappers noodzakelijk is om rampzalige gevolgen te voorkomen moet de uitstoot van broeikasgassen aan het einde van de eeuw zijn teruggedrongen tot nul, schrijft het IPCC.

Het is volgens het IPCC nog niet te laat, maar dan moet de wereld wel zo snel mogelijk afstappen van het gebruik van fossiele brandstoffen zoals olie, aardgas en steenkool. Daarnaast moeten technologieën worden gebruikt en verder worden ontwikkeld om broeikasgassen uit de atmosfeer te halen. 'De wetenschap heeft gesproken', zei secretaris-generaal van de VN Ban Ki-moon. 'De boodschap is duidelijk. Leiders moeten optreden en de tijd dringt.'

Niet optreden betekent dat de gevolgen onomkeerbaar worden, met enorme negatieve consequenties voor de mens en het milieu. En sommige van deze consequenties worden ondervinden nu al aan den lijve ondervonden: een stijgende zeespiegel, warmere en zuurdere oceanen, smeltende gletsjers en intensere en vaker voorkomende hittegolven. 'We hebben de middelen om klimaatverandering te bestrijden", zegt IPCC-voorzitter Rajendra Pachauri. 'Het enige wat nodig is is de wil om te veranderen.'

'Haast is geboden'

Het Nederlandse Planbureau voor de Leefomgeving onderschrijft de conclusies van het IPCC en benadrukt dat 'haast geboden is'. Op een conferentie in Parijs moeten volgend jaar mondiale nieuwe afspraken worden gemaakt over het terugdringen van klimaatverandering. 'Het nu vastgestelde syntheserapport benadrukt de urgentie van nieuwe internationale afspraken en versterking van beleid op nationaal niveau. De toekomst is nu', schrijft het planbureau.

GroenLinks heeft zondag Kamervragen aangekondigd naar aanleiding van het IPCC-rapport. Er moet snel actie worden ondernomen, anders dreigt een 'klimaatnaheffing', stelt Tweede Kamer-lid Liesbeth van Tongeren. 'Nederland ligt te slapen als het gaat om de snel opwarmende aarde.'

Het kabinet verdedigt onze laatste plek binnen de EU op het gebied van klimaat resultaten alsof het allemaal vanzelf wel goed gaat komen', vervolgt Van Tongeren. 'Dit wetenschappelijke rapport laat zien dat snelle actie nu nodig is om de opwarming van de aarde een halt toe te roepen. Klimaat is geen beleidsoptie maar een basisvoorwaarde voor onze hele samenleving.'

Industrie in de Tweede Merwedehaven. Beeld anp
Industrie in de Tweede Merwedehaven.Beeld anp

EU-doelen

Vorig week beloofden de EU-landen de uitstoot van broeikasgassen met ten minste 40 procent te verlagen (ten opzichte van 1990) in 2030. Dat is een verdubbeling van de oude doelstelling voor 2020 (20 procent minder uitstoot) in 'slechts tien jaar tijd', onderstreepte bondskanselier Merkel het ambitie-niveau.

Daar staat tegenover dat deze 20 procent minder uitstoot in 2014 al nagenoeg is gehaald. De lat hoger leggen had dus gekund, zeker omdat de EU in 2050 de broeikasgassen met 80-95 procent wil hebben teruggedrongen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden