Einde federaal België in zicht

Vlaamse en Waalse minister-presidenten nemen voortouw in staatkundige hervorming...

Van onze correspondent Marc Peeperkorn

BRUSSEL Het lot van België komt in handen van de Vlaamse minister-president Peeters en zijn Waalse collega Demotte. Zij moeten de komende maanden – samen met een vertegenwoordiging van Brussel en de federale staat – vastleggen wat Frans- en Vlaamstaligen in de toekomst nog samen willen doen.

De rol van de nationale regering-Leterme bij de staatkundige hervorming is daarmee uitgespeeld. Leterme had al eerder geconcludeerd dat het federale overlegmodel failliet was vanwege de aanhoudende twisten tussen Walen en Vlamingen. Betrokken politici voorzien nu de eerste stappen naar een ‘confederaal België’ waarin zaken als arbeidsmarktbeleid en fiscale voordelen aan de gewesten wordt overgelaten.

Peeters verwacht vandaag steun voor deze ‘confederale route’ in de Vlaamse regering. Demotte laat weten dat de plannen ‘in lijn zijn’ met wat de Waalse regering wil.

Dat Peeters (CD & V, christendemocraten) en Demotte (PS, socialisten) als leiders van de gewesten het voortouw moesten nemen, werd steeds duidelijker. De federale regeringscoalitie-Leterme wordt verlamd door geruzie over de benodigde staatshervorming. Afgelopen zomer diende Leterme zijn ontslag in bij de koning. Die weigerde dat en vroeg drie ‘wijzen’ een uitweg te vinden.

De drie spreken binnenkort met alle belanghebbenden. Problematisch is nog hoe het Brusselse gewest bij de onderhandelingen betrokken wordt. De politieke partner N-VA (Nieuw-Vlaamse Alliantie) van Peeters’ CD & V, weigert Brussel als volwaardige deelnemer aan de gesprekken. De N-VA vreest dat de overwegend Franstalige Brusselaars met de Walen optrekken en zo de Vlamingen van tafel spelen.

De onderhandelingen over de staatshervorming moeten vóór de gewestelijke verkiezingen volgende zomer een bescheiden resultaat opleveren. Verdergaande stappen komen nadien. De Waalse regering eist dat de staatshervorming de Franstaligen geen geld kost.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden