Einde crisisbesprekingen grootste volkspartijen Oostenrijk in zicht

De Oostenrijkse regeringspartijen SPÖ en ÖVP zetten vandaag hun crisisbesprekingen voort. Beide partijen, die al sinds 2007 een 'grote coalitie' vormen, zitten in de eindfase van slepende onderhandelingen over een nieuw, tussentijds regeerakkoord. Bondskanselier Christian Kern van de sociaaldemocratische SPÖ heeft in verband met de crisis zijn voor dit weekend geplande reis naar Israël afgezegd.

Fokke Obbema
Bondskanselier Christian Kern van de sociaaldemocratische SPÖ (L) en vicekanselier Reinhold Mitterlehner. Beeld reuters
Bondskanselier Christian Kern van de sociaaldemocratische SPÖ (L) en vicekanselier Reinhold Mitterlehner.Beeld reuters

Mislukken de gesprekken van de 'rood-zwarte' coalitie, dan voegt Oostenrijk zich in de lange rij Europese landen met verkiezingen in 2017 - ze zouden al in mei worden gehouden. Bereiken SPÖ en de centrumrechtse ÖVP een akkoord, dan kunnen ze tot de herfst van 2018 doorregeren.

De peilingen tonen dat de rechts-radicale FPÖ bij verkiezingen nu één op de drie kiezers trekt - daarmee zou de partij de grootste populistisch rechtse partij van Europa worden. Voor SPÖ en ÖVP is breken dan ook niet aantrekkelijk, maar zij voelen zich wel gedwongen een krachtig regeringsakkoord af te spreken. Anders zal de kiezer hen in 2018 alsnog afstraffen.

De onderhandelingen gaan onder meer over het vluchtelingenbeleid, waarbij beide partijen zich van hun strengste kant willen laten zien - SPÖ en ÖVP doen er alles aan de rechts-radicalen op dit vlak de wind uit de zeilen te nemen. De ÖVP heeft een halvering van de bovengrens voor het aantal asielzoekers voorgesteld. Kanselier Kern is voor een verscherping, maar eist wel dat de te nemen maatregelen ook praktisch uitvoerbaar zijn.

Inperken vrij verkeer

Eerder deze maand kwam Kerns partij met een ander voorstel dat de populariteit van de FPÖ moest indammen: inperking van het vrije verkeer van personen in Europa. Oostenrijkse werknemers zouden de voorkeur moeten krijgen bij banen wanneer zij concurrentie krijgen van werknemers uit EU-landen met een lager inkomen, met name het aangrenzende Hongarije. Dit plan gaat in tegen het Europees recht en kan dan ook op grote weerstand van Brussel rekenen.

Over de knelpunten in de besprekingen is vooralsnog weinig naar buiten gekomen. Duidelijk is wel dat de stemming wisselend is. 'Soms gaat het echt heel goed, maar op andere momenten krijg je het gevoel dat we dicht bij een mislukking zitten', aldus SPÖ-fractievoorzitter Andreas Schieder. Van ÖVP-zijde gaf vicekanselier Reinhold Mitterlehner een positiever signaal af. De coalitie heeft 'al vele bochten genomen' en zijn partij is niet op nieuwe verkiezingen uit, zo zei hij vrijdagmiddag. Die toon is begrijpelijk, want juist de gematigde ÖVP verliest in de peilingen op rechts kiezers aan de FPÖ. De sociaal-democraten stijgen daarentegen sinds het aantreden van Kern als kanselier in het voorjaar van 2016.

De besprekingen worden vanmiddag voortgezet. Bondskanselier Kern heeft door laten schemeren uiterlijk morgen een door alle ministers te ondertekenen akkoord te willen hebben. Maar hoe hard die deadline is blijft vaag, want Kern zei ook: 'Het gaat mij bovenal om de inhoud.' Eerder al had de kanselier afgelopen vrijdag als ultimatum voor het nieuwe regeerakkoord gesteld.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden