Einde club card nog geen einde vandalisme

De persoonsgebonden club card is bedacht om voetbalvandalen buiten de stadionpoort te houden, maar in de praktijk trof zij vooral de goedwillende toeschouwer....

POUL ANNEMA

Van onze verslaggever

AMSTERDAM

De bezwaren van het betaald voetbal tegen de club card waren velerlei. In de eerste plaats hield de verplichte voetbalpas toeschouwers thuis, maar bovendien bleek ze fraudegevoelig en nog een rits van andere mankementen te vertonen.

De voorzitters van Heerenveen en FC Zwolle, Van der Velde en Sporre, wierpen zich op als spreekbuis van het snel groeiende verzet tegen de club card. Zij stelden vast dat het betaald voetbal in de strijd tegen het supportersgeweld had gekozen voor een heilloos wapen. Voor de kwaadwillenden was het een koud kunstje om te voorkomen dat ze uit de anonimiteit werden getild, maar bovendien meenden de voorzitters dat het betaald voetbal met dergelijke tegen een minderheid gerichte maatregelen een zeer klantonvriendelijk beleid voerde.

Ofschoon de 36 clubs in 1994 unaniem besloten tot de gefaseerde invoering van de club card als veiligheidsinstrument heeft de supporterspas vanaf het begin ter discussie gestaan. Ze diende niet het doel dat het bestuur van het betaald voetbal, politie, justitie en overheid voor ogen stond, namelijk het ontmaskeren van de echte hooligan. Niettemin werd na de supportersoorlog in Beverwijk, waar een Ajax-fan dood werd geknuppeld door Feyenoord-supporters, bij zes clubs besloten tot experimenten met de persoonsgebonden club card.

FC Zwolle-voorzitter Sporre is van mening dat het idee volledig uit de rails is gelopen, ook omdat de club card plotseling voor marketing-doeleinden werd ontdekt. 'Ik kreeg een denderende koppijn van al die verfijningen van het plan', zei Sporre, die bijval kreeg van de Federatie van Supportersverenigingen.

Pas nadat een door alle betrokkenen ingestelde commissie onder leiding van burgemeester Stekelenburg van Tilburg de club card als 'een onding' van de hand had gewezen, durfden de politiek en het betaald voetbal het aan haar ten grave te dragen. Met dat besluit is een belangrijke barrière voor het stadionbezoek weggevallen, mensen die in een opwelling besluiten om een eredivisiewedstrijd bij te wonen, kunnen zich weer gewoon bij het loket melden. Tenzij het om een zogenoemde risicowedstrijd gaat.

'Veiligheid wordt maatwerk', heeft Stekelenburg gezegd. Er komt een voetbalvolgsysteem waarin de gegevens van alle wedstrijden worden opgeslagen. Aan de hand van die informatie zullen burgemeester, justitie en politie zes weken vantevoren de status van de wedstrijd vaststellen.

Met deze beslissing is een einde gekomen aan een experiment waarin de KNVB veel geld heeft geïnvesteerd; aangenomen mag worden dat er enkele miljoenen guldens zijn verkwist. Volgens Sporre moet er bovendien van worden uitgegaan dat het experiment het betaald voetbal veel toeschouwers heeft gekost; in zijn schatting zou de branche daardoor in de afgelopen vier jaar meer dan twintig miljoen gulden aan inkomsten zijn misgelopen.

Met hun beslissing leggen de clubs zichzelf, en in overleg met politie en justitie, de plicht op verantwoordelijkheid te nemen voor een adequaat supporters- en veiligheidsbeleid. Wat dat eerste betreft: Ajax-voorzitter Van Praag, die in het sectiebestuur de portefeuille veiligheidszaken beheert en voorstander was van de persoonsgebonden club card, zal opnieuw de strijd moeten aangaan met voorzitters die menen dat de kwaliteit van de kroketten in de kantines belangrijker is dan een effectief veiligheidsbeleid. De verfoeide club card is verdwenen, maar heeft het probleem van de onverwacht optredende voetbalvandaal nog niet opgelost. Om met Stekelenburg te spreken: veiligheidsbeleid is maatwerk.

Poul Annema

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden