'Einde bio-industrie nabij'

De intensieve veehouderij is volgens minister Veerman van Landbouw ten dode opgeschreven. Veel veehouders doen er goed aan hun bedrijfsvoering drastisch te veranderen....

Van onze verslaggever Marc Peeperkorn

Hij benadrukte maandag bij de afsluiting van het nationale debat over de toekomst van de bio-industrie dat de overheid geen geld uittrekt om noodlijdende bedrijven overeind te houden. Brancheorganisatie LTO is het daarmee eens.

Veerman overweegt wel fiscale steun voor boeren die omschakelen naar een duurzame en winstgevende productiewijze. In december maakt het kabinet zijn definitieve plannen bekend.

De analyse die Veerman zijn gehoor van boeren voorhield, liet aan duidelijkheid niets te wensen over. Zo bedraagt de kostprijs van 1 kilo kipfilet in Nederland 3,72 euro. In de Verenigde Staten is dit 2,68 euro en in Brazilië zelfs maar 1,58 euro. Als straks de beschermende tariefmuren om Europa wegvallen, kan de Nederlandse kippenboer wel inpakken, aldus Veerman. Voor varkensvlees geldt een soortgelijk verhaal.

Het kabinet ziet zich tevens gedwongen het mestbeleid aan te scherpen na een uitspraak van het Hof van Justitie in Luxemburg. Verder verplichten Europese regels tot een verbod op legbatterijen vanaf 2012 en strengere regels voor diertransport. Ook wil Veerman paal en perk stellen aan de financiële bijdrage voor het bestrijden van dierziektes als vogel- en varkenspest.

'Een cynicus zou zeggen dat de minister een sector op zijn laatste benen nog een extra duwtje geeft', aldus Veerman. Volgens de CDA-bewindsman heeft de intensieve veehouderij alleen maar toekomst als zij meer oog krijgt voor het het milieu- en dierenwelzijn. 'Concurrentie puur op kostprijs, kan de sector niet aan.'

Het zijn de bedrijven zelf (boeren en veevoerleveranciers) die, samen met de supermarkten, de omschakeling tot stand moeten brengen. De bijdrage van de overheid zal, zeker financieel, bescheiden zijn. Volgens de Productschappen Vee, Vlees en Eieren zijn er bijna twaalfduizend varkenshouders, drieduizend pluimveebedrijven en ruim veertigduizend melkveebedrijven.

De visserijsector hoeft evenmin op veel steun van het kabinet te rekenen. Recente alarmerende onderzoeken van biologen over de visstanden, nopen volgens Veerman tot nieuwe vangstbeperkingen. In december worden de visquota verdeeld tussen de landen van de Europese Unie.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden