Einde aan staking Duitsland in zicht

Het einde van de metaalstaking in de Duitse deelstaat Beieren lijkt in zicht. IG Metall en het werkgeversverbond Gesamtmetall maakten donderdagavond in gelijkluidende verklaringen bekend dat er maandag weer wordt onderhandeld over een nieuwe cao voor 1995....

Van onze correspondent

Willem Beusekamp

BONN

's Morgens hadden de werkgevers nabij München nog besloten dat het wapen van uitsluitingen in de strijd zou worden geworpen. Dit in Duitsland gelegitimeerde middel zou echter pas vanaf 8 maart in werking treden. Voorzitter Zwickel van IG Metall toonde zich daarop strijdlustig en dreigde de staking te zullen uitbreiden naar andere deelstaten. Later op de dag bleken beide partijen in het geheim contact te hebben gehad.

'De weg is vrij', zei Zwickel 's avonds. Werkgeversvoorzitter Gottschol: 'Wij zullen zonder voorwaarden vooraf over alle voorstellen en argumenten van beide partijen praten om snel te kunnen komen tot het afsluiten van een cao.'

Aanleiding voor het uitroepen van de staking was het uitblijven van een tegenbod van werkgeverszijde. In plaats van, zoals gebruikelijk, een lager percentage te noemen, verlangde Gesamtmetall het bespreken van een omvangrijk pakket maatregelen, waarin het uitstel van de 35-urige werkweek. Het doel was, zo adverteerden de werkgevers in alle kranten, om de totale loonkosten omlaag te krijgen zodat nieuwe banen kunnen worden gecreëerd.

De staking, die gisteren haar zevende dag inging, werd vlak voor het werkgeversberaad nog uitgebreid tot in totaal 21 duizend man in 33 bedrijven.

Gezien het totaal aantal werknemers in de Beierse metaal- en elektro-industrie kon echter nog steeds worden gesproken over een bescheiden actie.

De indruk bestaat dat binnen de verschillende werkgeversorganisaties onenigheid is ontstaan over de harde opstelling van het hoofdbestuur van Gesamtmetall. Met name de kleine metaalbedrijven kunnen zich kort na de driejarige recessie een langdurige staking niet veroorloven en willen zo snel mogelijk een nieuwe arbeidsovereenkomst. De middenstand in de metaal en elektro-industrie heeft zelfs gedreigd met een eigen belangenvereniging.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.