Einde aan mythe van ‘die gezellige Wallen’

‘50 tot 90 procent prostituees gedwongen achter de ramen.’..

AMSTERDAM ‘In alle drie steden schatten de prostitutiecontroleurs het percentage onvrijwillig werkende vrouwen op 50 tot 90 procent.‘ 90 procent gedwongen achter de ramen – niet eerder was het beeld zo macaber.

De cijfers staan in Schone Schijn, een inventarisatie van de mensenhandel in de sinds het jaar 2000 vergunde prostitutiesector, uitgevoerd door de nationale recherche in de steden Alkmaar, Amsterdam en Utrecht. Het rapport is eerder deze maand door het Openbaar Ministerie overhandigd aan de stadsbesturen van de drie steden, in de hoop dat op locatie effectiever kan en zal worden opgetreden tegen vrouwenhandel.

De onderzoekers: ‘Uitgaande van de laagste schatting van 50 procent zou dit alleen al in Amsterdam 4.000 slachtoffers van mensenhandel op jaarbasis inhouden. De gemeente Amsterdam schatte het aantal raamprostituees in 2005 namelijk op 8.000.’

Uitgaande van de hoogste schatting, 90 procent, zouden in de hoofdstad derhalve 7.200 vrouwen gedwongen prostitutie bedrijven. Dergelijk hoge percentages zijn nog nooit genoemd.

Ook als in hetzelfde rapport de kantekening wordt gemaakt dat de signalen van vrouwenhandel niet altijd even concreet zijn en dat er bij de zedencontroleurs vaak sprake is van ‘onderbuikgevoelens’, maakt Schone Schijn definitief een einde aan de mythe van ‘die gezellige en sfeervolle Wallen’, de bekendste – ook internationaal bekende – hoerenbuurt van Nederland.

De lol had er al lang af kunnen zijn als de liefhebbers van de rosse buurt vorig jaar kennis hadden genomen van de directe aanleiding voor het rapport Schone Schijn: Onderzoek Sneep. Uitgebreid is hierin beschreven hoe politie en justitie stuitten op een door twee Turkse broers geleide bende.

Honderden vrouwen zijn door de bendeleden in de drie onderzochte steden (en Den Haag) onder bedreiging in de peeskamers geplaatst. Ondanks verschillende aanwijzingen dat er iets grondig mis was, kon de bende langer dan tien jaar zijn gang gaan.

Waarbij wordt aangetekend dat de slachtoffers voor de controleurs vaak moeilijk zijn te herkennen. ‘In het geval van de Turkse broers stonden de vrouwen onder druk om per dag een hoog streefbedrag te verdienen. Een vrolijke en uitdagende prostituee werft de meeste klanten, dus paradoxaal genoeg zagen juist deze slachtoffers eruit als happy hookers.’

De vrouwen waren afkomstig uit Oost-Europa, maar tevens uit Nederland. Met onbeschrijfelijk geweld werden ze onder de duim gehouden. Gedwongen abortus en collectieve borstvergroting (met door de pooiers bedongen korting in een Belgische kliniek) waren praktijk van de dag. De daders zijn dit jaar veroordeeld tot langdurige celstraffen.

Inmiddels zijn de Wallen de Wallen niet meer. Voormalige peeskamers zijn sinds kort ingericht als mode-etalage. De getoonde couture is elders in de buurt te koop. Andere zaken die kunnen worden gerekend tot de criminele branche, zijn gesloten of verhuisd. Het is slechts een begin.

De overtuiging dat de Wallen een belangrijk afzetgebied vormen voor de internationale vrouwenhandel – waarbij controle wegens de geringe aangiftebereidheid van slachtoffers slechts mondjesmaat helpt – heeft het stadsbestuur tot rigoureuze maatregelen verleid: met gemeenschapsgeld worden seksexploitanten uitgekocht.

De eerste was vorig jaar Charles Geerts. Hij mocht 25 miljoen euro incasseren, waarvan 4,5 miljoen euro direct afkomstig was van de gemeente. De indruk die ontstond, namelijk dat Geerts daarmee helemaal van de Wallen was verdwenen, blijkt onjuist. NRC Handelsblad meldde zaterdag dat de voormalige pornobaas nog steeds volop actief is in ‘1012’, vernoemd naar de postcode van het te saneren stadshart.

Wat niet wegneemt dat het aantal sluitingen onverminderd doorgaat. Ook rond het Oudekerksplein – geliefde hangplek van dronken Britse weekendtoeristen – zijn een paar ‘grote jongens’ uitgekocht met behulp van een grote woningcorporatie, en tegen de exploitant van het vermaarde Casa Rosso en de Bananenbar loopt een Bibob-procedure, waarbij wordt onderzocht of vergunningen worden gebruikt voor criminele activiteiten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden