Einde aan lange schoolvakanties

Het ministerie van Onderwijs gaat middelbare scholen met extreem veel vakantie dwingen om minder vaak vrijaf te geven. Eerst krijgen de scholen een waarschuwing....

De onrust over de vele vakanties in het voortgezet onderwijs (zeventien weken zijn geen uitzondering) hebben minister Van der Hoeven van Onderwijs in verlegenheid gebracht. In juni schreef ze nog aan de Kamer dat ze scholen meer vrijheid wil geven bij het vaststellen van de onderwijstijd. Het minimumaantal lesuren voor klas 1 tot en met 3 zou teruggaan van 1280 nu naar 1000 uur in 2006. Dat komt neer op 38 weken les in plaats van de huidige 40. Het is onduidelijk of de Kamer deze versoepeling steunt.

De onderwijsvakbond AOb gaat de versoepeling niet ver genoeg. Voorzitter Dresscher noemt ook 38 weken 'absurd'. 'Dat haalt geen enkele school.' Dat komt volgens de AOb door de toegenomen vergaderdruk, de uitgebreide procedures rond de examens en de toegenomen contacten met de ouders. Hoeveel lesweken de AOb wel haalbaar acht, kan de bond niet zeggen.

Wat het departement 'extreem lange vakanties' vindt is nog niet duidelijk. Officieel zijn twaalf weken toegestaan. Vijftien weken zijn gebruikelijk. Maar ook zeventien weken vakantie komt geregeld voor, exclusief feestdagen als Pinksteren en Pasen, en drie tot zes weken 'toetsvrij', waarbij scholieren alleen naar school komen voor een proefwerk.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden