Eind van Duitse loonmatiging komt in zicht

Na jaren van loonmatiging stellende Duitse vakbonden voor de komende cao-onderhandelingen forse eisen in het vooruitzicht. De voorzitter van de machtige metaalbond zette dit weekend de toon....

DPA, Reuter

HAMBURG

'Het is over met de bescheidenheid,' verkondigde Klaus Zwickel. De loonontwikkeling heeft geen gelijke tred gehouden met de productiviteit, de export en de bedrijfswinsten die fors zijn gestegen, luidde zijn argument.

De voorzitter van de Duitse vakcentrale DGB, Dieter Schulte, riep de werkgevers op, eindelijk eens met concrete tegenprestaties te komen. De bedrijven zijn hun belofte niet nagekomen dat zij bij beperkte loonstijgingen meer banen zouden scheppen. De DBG verantwoordelijke voor de deelstaat Mecklenburg-Voorpommeren, Peter Deutschland, liet weten dat de werkgevers rekening moeten houden met looneisen van minstens 5 procent.

Oskar Lafontaine, leider van de grootste Duitse oppositiepartij SPD, heeft begrip voor de opstelling van de bonden. 'Loonmatiging kan voor een paar jaar nuttig zijn, maar dat mag niet structureel worden.' Volgens de sociaal-democraat heeft de productiviteitsverbetering de afgelopen jaren ruimte geschapen voor hogere lonen.

Die ruimte moet economisch gezien ook daadwerkelijk worden benut, zo redeneert Lafontaine. Als de lonen jarenlang niet omhoog gaan, zal de economie geen opleving vertonen. Dat betoogde ook zijn partijgenoot Rudolf Dressler. Hij meent dat het inkomen omhoog moet om de binnenlandse vraag aan te jagen. Gebeurt dat niet, dan vreest hij een leger werklozen van zes miljoen. Nu zitten bijna viereneenhalf miljoen Duitsers zonder werk.

Peter Hintze, algemeen secretaris van de CDU, de grootste regeringspartij, bestempelde de woorden van Lafontaine als 'hoogst gevaarlijk voor de werkgelegenheid'. Hij kreeg bijval van de FDP-minister van Economische Zaken, Günter Rexrodt. Hij waarschuwde de vakbonden de lat niet te hoog te leggen.

Dinsdag beginnen de onderhandelingen voor de 3,2 miljoen ambtenaren en beambten. De Duitse beambtenbond eist voor volgend jaar 3,5 procent meer inkomen, maar de ÖTV en de DAG willen pas in een later stadium hun eisen op tafel leggen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden