Eind aan vrije tarieven voor tandartsen

De tandartsen moeten vanaf 1 januari 2013 weer vaste tarieven hanteren. De Tweede Kamer wil zo snel mogelijk af van het experiment met de vrije prijzen en minister Schippers van Volksgezondheid legde zich daar donderdag bij neer.

DEN HAAG - Meteen nadat Schippers haar besluit had bekendgemaakt, kondigde de branchevereniging voor tandartsen, NMT, een kort geding tegen haar aan. De tandartsen spreken van onbehoorlijk bestuur, omdat het experiment net op gang is. De patiëntenorganisatie NPCF is blij met Schippers' besluit.

De minister vindt het eigenlijk te vroeg om te stoppen. 'Het is erg jammer dat de Kamer de tandartsen niet wat meer tijd wil geven om te bewijzen dat ze het kunnen.' Omdat alle systemen moeten worden aangepast, voorziet Schippers herinvoering van het oude stelsel op 1 januari.

Het experiment loopt sinds begin dit jaar en geeft tandartsen voor drie jaar de tijd om zelf de prijs van hun behandelingen te bepalen. Vorige maand bleek uit een eerste inventarisatie van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) dat de prijzen gedurende de eerste drie maanden, afgezien van inflatie, met 6,1 procent zijn gestegen. Volgens de NZa is er onvoldoende concurrentie om een vrije markt te realiseren. Er zijn maar weinig patiënten die voor een behandeling de goedkoopste tandarts kiezen.

PvdA, SP en Groenlinks, die toch al tegen het experiment waren, zagen hun vermoedens bevestigd dat de prijzen omhoog zouden gaan. De PVV voegde zich onlangs in het tegenkamp. De belofte van de tandartsen dat de prijzen in de loop van het jaar niet meer dan 3,5 procent (de hoogte van de inflatie) zouden stijgen, kon de Kamer niet overtuigen.

Schippers heeft nog de hoop dat ze de nieuwgekozen Tweede Kamer in het najaar alsnog kan overtuigen. Zij vindt het te vroeg om nu al te zeggen dat de tandartsen haar vertrouwen niet waard zijn. Het experiment loopt daarom nog wel door. 'Ik geef de sector de kans om te bewijzen dat het kan. De Kamer trekt de stekker eruit, maar dat is wat mij betreft voortijdig.'

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden