Eilandsregering Curaçao blijft toch zitten

WILLEMSTAD (ANP) - De eilandsregering van Curaçao blijft toch zitten. Dat heeft de Antilliaanse premier De Jongh-Elhage in haar functie als politiek leider van de PAR vrijdag verklaard.

De eenmansfractie MPK liet de coalitie zaterdag nog vallen, maar MPK-leider Rignald Lak blijkt van gedachten veranderd. Hij wil toch met de overige partijen blijven samenwerken.

Lak was boos omdat zijn kandidaat voor een commissariaat bij een overheids-nv niet werd geaccepteerd. Na onderling geruzie werd de benoeming van de man, tegen wie onderzoeken lopen wegens wanbeleid, ingetrokken. Daarop stemde Lak mee met een motie van de oppositie die stelde dat de regering naar huis moest.

Gedragscode

Een gesprek dat Lak had met oppositieleider Anthony Godett om met hem een regering te vormen ging eerder deze week niet door. Godett kwam niet opdagen. Na een gesprek met De Jongh-Elhage besloot Lak vervolgens toch met de coalitiepartners verder te willen.

Afgesproken is dat later afspraken worden gemaakt over commissariaten. De benoeming van de man was ingetrokken, maar wordt nu aangehouden.

Om te voorkomen dat de vijf partijen binnenkort weer aan ruzie ten onder gaan, hebben de leiders nu een gedragscode ondertekend. De belangrijkste afspraak daarin is dat de politici beloven niet meteen naar de pers te stappen, maar onderlinge geschillen eerst samen uit te praten. Om de twee weken komen de coalitiepartijen daartoe bij elkaar.

Krappe meerderheid

Volgens De Jongh-Elhage zijn deze afspraken al eerder gemaakt, maar waren ze niet eerder ondertekend. ,,We kunnen alleen hopen dat het werkt. In de politiek ben je nooit gerustgesteld.''

Het Bestuurscollege van Curaçao steunt op een krappe meerderheid van elf van de 21 zetels. Die elf zetels zijn verdeeld over vijf partijen. Twee hebben slechts een zetel.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden