NieuwsWaddeneilanden

Eilandburgemeesters overstag: ‘Toeristen, blijf thuis.’

De vijf burgemeesters van de Nederlandse Waddeneilanden roepen toeristen op niet naar Texel, Vlieland, Terschelling, Ameland en Schiermonnikoog te komen.

Jurre van den Berg
De boot naar Texel. Huisartsen op het eiland zijn bang dat als de toeristen blijven komen het coronavirus zich sneller zal verspreiden. Beeld ANP
De boot naar Texel. Huisartsen op het eiland zijn bang dat als de toeristen blijven komen het coronavirus zich sneller zal verspreiden.Beeld ANP

‘Alle horeca is immers gesloten, het gezamenlijk reizen op de boot wordt afgeraden en de medische voorzieningen op de eilanden moeten niet onnodig op de proef worden gesteld’, stellen de burgemeesters dinsdagavond in een gezamenlijke verklaring.

Het is voor het eerst sinds de uitbraak van het coronavirus dat Nederlandse bestuurders mensen actief oproepen hun gemeente te mijden. ‘Onze gasten zijn onder normale omstandigheden altijd van harte welkom. Maar in deze bijzondere periode is dat plotseling wat lastiger', aldus de eilandburgemeesters in hun oproep aan toeristen om de komende weken zoveel mogelijk thuis te blijven. ‘Dit doen wij om risico’s voor eilanders en gasten zoveel als mogelijk te beperken.’

Bezorgde huisartsen

Maandag riepen bezorgde huisartsen op Texel al op tot het afsluiten van het eiland. Maar die noodkreet vond aanvankelijk geen gehoor bij de Veiligheidsregio Noord-Holland Noord. ‘Wij maken ons grote zorgen over toeristen die uit andere delen van het land naar Texel komen vanuit de gedachte dat het eiland ‘corona-vrij’ is’, aldus de eilanddokters in een persbericht.

Volgens de huisartsen wordt het aantal besmettingen op Texel waarschijnlijk onderschat, omdat er amper getest is. Bovendien menen zij dat het eiland een grote kwetsbare en oudere populatie heeft. ‘Die willen we graag zoveel mogelijk beschermen.’

Volgens de huisartsen kan de stroom toeristen tot een snellere verspreiding van het coronavirus leiden en zo een te grote druk op de Texelse gezondheidszorg leggen. Net als andere Waddeneilanden heeft Texel geen ziekenhuis.

Volle veerboten

Burgemeester van Terschelling Bert Wassink sprak zondag al zijn afkeuring uit over de overvolle veerboten die richting de Waddeneilanden voeren alsof er niks aan de hand was. ‘Premier Rutte heeft duidelijk gezegd dat het om verspreiding van het coronavirus te voorkomen cruciaal is dat mensen die gebruikmaken van het openbaar vervoer, waar de veerboten onder vallen, een beetje uit elkaar moeten gaan zitten. Dat lukt natuurlijk niet met volgeboekte boten’, zei hij tegen de Leeuwarder Courant.

Wagenborg Passagiersdiensten, dat het veer naar Ameland en Schiermonnikoog verzorgt, besloot maandag het aantal passagiers op hun schepen te limiteren tot eenderde van de maximumcapaciteit. Voor de boten naar Schiermonnikoog betekent dat 350 in plaats van 1.000 passagiers, voor Ameland 400 in plaats van 1.200.

Rederij Doeksen, die de afvaarten van en naar Terschelling en Vlieland verzorgt, hanteert eenzelfde limiet. ‘Hoewel de maximale grens van 100 personen nog niet voor vervoersbedrijven geldt, hebben we besloten om de capaciteit op alle veerschepen en sneldiensten zodanig aan te passen, dat passagiers op de door de RIVM geadviseerde afstand van minimaal 1,5 meter van elkaar kunnen plaatsnemen.’

De dienstregeling naar en van de eilanden blijven ongewijzigd. TESO, exploitant van het veer naar Texel, beperkt het aantal passagiers zelfs niet. Wel worden reizigers gevraagd zich te verspreiden op het schip en wordt ouderen geadviseerd in hun auto te blijven zitten. Medewerkers accepteren bovendien geen contant geld en de counter aan boord is dicht.

Borkum wel dicht

De Duitse Waddeneilanden, waaronder Borkum (dat vanuit het Nederlandse Eemshaven te bereiken is), zijn wél afgesloten voor toeristen. Ook op de Nederlandse eilanden gaan daarvoor stemmen op. ‘Wij hebben bij de gemeente de noodklok geluid en aangedrongen op een Texelse ‘lock down’, echter daar wordt tot nog toe geen gehoor aan gegeven. Wij zien tot nu toe dat nog elke dag nieuwe groepen toeristen arriveren’, aldus de Texelse huisartsen.

Maar de Veiligheidsregio Noord-Holland Noord, die erover besluit, is niet van plan Texel af te sluiten voor recreatieve bezoekers van de wal. ‘In samenspraak met de gemeente Texel en de GGD volgen we de landelijke richtlijnen en adviezen’, zegt een woordvoerder.

De landelijke beleidslijn van de Rijksoverheid en het RIVM is dat er geen regio’s op slot gaan. ‘De veerboot blijft gewoon varen, mensen mogen naar het eiland blijven reizen', aldus de woordvoerder. Diverse vakantieparken en hotels op de Waddeneilanden kiezen er op eigen initiatief voor voorlopig te sluiten.

Dit moet u weten over het coronavirus

Het nieuwe coronavirus, dat de ziekte covid-19 kan veroorzaken, grijpt om zich heen: de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) spreekt van een officiële pandemie en het aantal besmettingen en doden loopt in binnen- en buitenland op. Wat gebeurt er om de uitbraak te bestrijden in Nederland en in de rest van de wereld? In dit dossier leest u alles wat u moet weten over het virus.

De EU sluit haar grenzen voor alle reizigers van buiten de Europese Unie. Deze drastische maatregel moet de verspreiding van het coronavirus indammen.

In tijden van corona bewijzen de VS dat ze allesbehalve great zijn als het gaat om de aanpak van een pandemie. Amerikanen mochten het land in zonder dat iemand ze controleerde. Maatregelen bleven uit. De president wees naar de gouverneurs en die wezen terug.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden