Eijk: misbruik vóór juli melden

Slachtoffers die in het verleden zijn misbruikt door priesters en religieuzen van de katholieke kerk, kunnen zich nog tot 1 juli volgend jaar melden. Dit hebben kardinaal Wim Eijk en broeder Cees van Dam, voorzitter van de koepel van kloosterorden, afgesproken met slachtofferorganisatie Klokk.

UTRECHT - 'Een keer moet de bel voor de laatste ronde klinken', vinden beide kerkleiders. Maar in overleg met Klokk doen ze nog een laatste oproep om zoveel mogelijk misstanden van vroeger boven tafel te krijgen. Daarbij roepen ze niet alleen slachtoffers op om zich te melden, maar nadrukkelijk ook daders of getuigen uit de katholieke kerk.

Volgens Eijk en Van Dam moeten ook geestelijken die weet hebben van misbruik door anderen met hun verhaal naar buiten komen. Zij kunnen belangrijk 'steunbewijs' leveren in zaken waarin een slachtoffer is misbruikt door een overleden dader, maar dat niet met ander bewijs kan staven.

'Als iemand steunbewijs kan leveren in een zaak, dan roepen wij hem of haar op dat te doen', aldus Van Dam in een interview met de regionale dagbladen van Wegener. Beide kerkleiders roepen priesters en religieuzen op de zwijgcultuur te doorbreken. Eijk: 'In kleine gemeenschappen wordt het slachtoffers soms kwalijk genomen als ze melding willen doen tegen een populaire pastoor. Leg hun niets in de weg, de slachtoffers hebben genoeg geleden.'

Klokkvoorzitter Guido Klabbers noemt de uitspraken baanbrekend. Volgens hem is het voor het eerst dat kerkleiders zelf oproepen om de zwijgcultuur te doorbreken. 'Voor het eerst wordt onomwonden uitgesproken dat mensen moeten melden wat zij weten over het misbruik van kinderen door medewerkers van de rk kerk', aldus Klabbers. 'Deze meldingen zijn van groot belang voor slachtoffers, omdat voor hen daarmee steunbewijs voorhanden komt.'

Tot dusver zijn 2.800 meldingen van seksueel misbruik in de katholieke kerk binnengekomen bij het Meldpunt Misbruik RKK. Daarvan zijn er 1.300 omgezet in een officiële klacht. De compensatiecommissie van het meldpunt heeft tot dusver 8 miljoen euro aan schadevergoeding uitgekeerd, aan driehonderd slachtoffers.

Twee jaar na de publicatie van het rapport-Deetman wil de kerk een streep zetten achter misbruikzaken die verjaard zijn of waarin de dader is overleden. Dat geldt niet voor nieuwe of recente misbruikzaken: 'Die worden gewoon gemeld bij het Openbaar Ministerie.'

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden