Eigenzinnige senaat

De Eerste Kamer dwingt het kabinet tot uitstel van een van de minst logische maatregelen uit het gedoogakkoord.


De Eerste Kamer heeft zichzelf en de podiumkunsten dinsdag een goede dienst bewezen. Om te beginnen zichzelf, want het begon er net op te lijken dat het kabinet Rutte de senatoren niet al te serieus nam. Hun oproepen om de verhoging van de btw op de podiumkunsten af te blazen of tenminste uit te stellen, werden achteloos genegeerd. 'Wilders wil het niet, dus we doen het niet', was steeds het antwoord, waarmee het kabinet eraan voorbij leek te gaan dat het in de senaat geen meerderheid heeft.


Dat bleek een vergissing. Er was zwaar geschut voor nodig om Rutte tot inkeer te brengen, maar het lukte wel. In elk geval deels: de verhoging werd een half jaar uitgesteld. Wie er nog aan twijfelde dat er bij de verkiezingen voor de Provinciale Staten en de Eerste Kamer veel op het spel staat, weet het nu: de Eerste Kamer kan het kabinet maken of breken. En zonder meerderheid voor de coalitie wordt het heel lastig om te regeren.


De podiumkunsten profiteerden dinsdag. De btw-verhoging was van meet af aan een van de meest omstreden en minst logische maatregelen uit het gedoogakkoord. Minder subsidies voor de kunsten, om het cultureel ondernemerschap te bevorderen, is nog wel te volgen. Maar tegelijkertijd een btw-verhoging doorvoeren waardoor juist de ondernemende producenten worden getroffen, is in alle opzichten onbegrijpelijk. Niet voor niets kwamen de protesten ook uit de achterban van de VVD.


Uitstel is nog geen afstel, maar in elk geval krijgt de sector iets langer de kans om zich erop in te stellen. Dat geeft wat lucht. En een half jaar is lang in de politiek. Wellicht dat iets meer bedenktijd kabinet en Tweede Kamer alsnog op andere, slimmere gedachten brengt.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden