Eigenzinnige PvdA'ers beloven levendige strijd om eurozetels

DEN HAAG - In de PvdA lijkt een levendige strijd te ontbranden om het lijsttrekkerschap bij de Europese verkiezingen van volgend jaar. Zittend lijsttrekker Thijs Berman krijgt concurrentie van de Rotterdamse oud-stadsdeelwethouder Robbert Baruch en wellicht van oud-onderwijsminister Jo Ritzen.


Baruch (45), die zichzelf dinsdag officieel als kandidaat presenteerde, is van plan er een zeer politieke interne strijd van te maken. Eentje die raakt aan de koers van partijleider Diederik Samsom. Baruch wil het Stabiliteits- en Groeipact hervormen. 'Europa wordt kapot bezuinigd.' Hij vindt dat niet alleen naar de 3-procentsnorm voor het begrotingstekort moet worden gekeken, maar dat ook sociale normen moeten worden gesteld, zoals een maximum aan de (jeugd)werkloosheid en minima aan uitgaven voor onderwijs en ontwikkeling.


Morrelen aan de bezuinigingsnorm kan volgens Baruch onder de PvdA-leden op veel bijval rekenen, maar gaat wel in tegen de politieke lijn van de partijtop. Baruch gaat er niettemin van uit dat hij gewoon tot de lijsttrekkersverkiezing wordt toegelaten. En als zijn wens tot hervorming van het Stabiliteits- en Groeipact niet wordt opgenomen in het PvdA-programma voor de Europese verkiezingen? 'Dan maak ik op dit punt een voorbehoud.'


Baruch wil zich deze maand al presenteren aan de PvdA-afdelingen in het land. Op 1 oktober sluit de termijn waarop kandidaten zich kunnen melden. Die worden beoordeeld door het partijbestuur en door een adviescommissie. In de tweede helft van november kunnen de leden stemmen, waarna op 29 november de lijsttrekker bekend wordt gemaakt.


Op de achtergrond speelt de gespannen situatie rond de zittende PvdA-europarlementariërs. Naast Berman zijn dat Emine Bozkurt en Judith Merkies. In juni meldde de NOS dat de PvdA-top van hen af wil. Ze zouden te onzichtbaar zijn en niet goed samenwerken. 'Feitelijk onjuist', zegt partijvoorzitter Spekman over dat bericht. Wel bevestigt hij met alle drie 'functioneringsgesprekken' te hebben gevoerd. Wat hem betreft kunnen ze zich gewoon melden voor het lijsttrekkerschap of voor een plek op de lijst.


Berman op de vraag of hij weer meedoet: 'Daar geef ik geen antwoord op, dat komt nog wel.' Eerder al liet oud-minister Ritzen (67) weten belangstelling te hebben voor het lijsttrekkerschap. Ook met hem heeft Spekman inmiddels een gesprek gevoerd. 'Ik overweeg me op te werpen', zegt Ritzen desgevraagd. Hij moet nog afwegen of een lijsttrekkerschap zijn huidige werk voor het 'Levendige Europa Forum' zou belemmeren.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden