eigentijdse samenzang

Op de Bever Info & Doe Dagen zijn de in Himalaya-outfits en tropenpakken gestoken bezoekers net zo’n attractie als de stroom nieuwe outdoor-gadgets....

tekst Wim de Jong . fotografie Krista van der Niet

Winkelen is op zich al een geweldige vrijetijdsbesteding, maar de overtreffende trap ervan is nog veel bevredigender: shoppen in de entourage van een event. Dat is waarschijnlijk ooit begonnen met de uitvinding van de rommelmarkten, braderieën en huishoudbeurzen. Anno 2009 zijn er talloze openlucht-varianten waarbij kopen en ‘beleven’ hand in hand gaan. Country fairs, outlets, tuindersdagen, boerenmarkten, kampeertentoonstellingen en outdoor-evenementen: een béétje stad, dorp, A-merk of middenstander is het tegenwoordig aan zijn stand verplicht om, behalve aan de hebzuchtige gevoelens, ook aan de recreatieve behoeften van de consument te voldoen. De geslaagdste shop-events zijn die waarbij je de commerciële grondslag ervan volledig vergeet en opgaat in het idee dat je met z’n allen, kopers en verkopers, voor een eigentijdse vorm van samenzang bijeen bent. De rituelen, de serene vroomheid en dresscodes op een country fair of een kwekersweekend evenaren die van een zondagse katholieke of protestantse gebedsdienst. En ook op een outdoor-evenement raak je met een beetje goede wil vanzelf onder de indruk van de overgave waarmee bezoekers en standhouders hun liefde betuigen aan de ongebaande paden van de natuur. Behalve dat zulke shop-events iets sacraals hebben, vormen ze voor nieuwkomers ook een heuse kijkattractie. Bezoek in het voorjaar of in het zomerseizoen een van de talrijke buitensportbeurzen en de indruk zal ontstaan dat zowel de jungle als de permafrost ergens achter Amersfoort begint. Op de recent gehouden Bever Info & Doe Dagen, met als locatie het Haarlemmermeersebos in Hoofddorp, wandelden hele gezinnen in tropenpak of Himalaya-outfit over de gazons, op zoek naar nog meer dure uitrustingsstukken om hun verschijning compleet te maken.

Geschoeid op de allerzwaarste bergschoenen, de hoofden hier en daar bedekt met een safarihoed of een bandana, onder begeleiding van jacht- en berghonden en behangen met rugzakken met musketonhaken, was het publiek zelf net zo nadrukkelijk onderdeel van het spektakel als bijvoorbeeld de tijdelijke Bever-kanovijver en de opblaasbare klimwand. Wie een beetje om de bierbuikjes en de knotsknieën onder de korte broeken heenkeek, ontwaarde in menige bezoeker een Hollandse Ray Mears, de Britse presentator van programma’s over survival en ‘bushcraft’ of een nieuwe Floortje Dessing – op en top ingesteld op rauwe actie en eenzaam avontuur.

Uiteraard stelt de outdoorbranche daar veel meer tegenover dan alleen genoemde kanovijver of klimwand. Er gaat in de bedrijfstak geen jaar voorbij of er wordt een stroom nieuwe gadgets voortgebracht, die de mens nóg dichter bij een authentieke natuurervaring kunnen brengen. Naar goed gebruik zijn al die hebbedingen, snufjes of echt noodzakelijke attributen standaard voorzien van de allerlaatste, hoogwaardige technologie en gegarandeerd ‘innovatief’ – tot en met campinghuisraad als de plastic wasknijper, een voorwerp waarvan je als leek toch had gedacht dat daaraan nu werkelijk níets meer kon worden verbeterd. Fout: zo’n wasknijper hoort naar de laatste inzichten op zijn minst geheel opvouwbaar zijn, hooguit een gram te wegen en dus van titanium te zijn gemaakt. Net als – onder veel meer – de zaklantaarn, de slaapzak en de wandelschoen is de wasknijper daarmee toegetreden tot de categorie ‘lifesaving companions’. De firma Technolyt presenteerde de zogeheten Selk’bag, een slaapzak met mouwen en broekspijpen waarmee je in een wip buiten in de vrieskou staat als de tentharingen ineens extra moeten worden vastgezet. Ook altijd welkom op trekkings en andere recreatieve uitstapjes: de Doberman Infrarood Perimeter. Waarschuwt voor ongenode gasten bij uw caravan, maar ook voor de nabijheid van groot wild op niet-omheinde staplaatsen. Vanzelfsprekend wordt de Doberman geleverd met musketonhaak en afstandsbediening. Uniek was op de Bever Info & Doe Dagen de aanwezigheid van twee Gore-Tex®-testtrucks. In een zogeheten ClimateCube in die vrachtwagens (normaal alleen opgesteld in Duitse laboratoria!) kon je aan den lijve ondervinden hoe wind- en waterdicht de Windstopper®-jacks en het Gore- Tex®-membraan in wandel-, vrijetijds- en bergschoenen zijn. Wij stuurden ons zoontje van 6 jaar op membraanschoenen de Climate- Cube in, en zelfs bij een temperatuur van minus 15 Celsius viel er vanaf veilige afstand geen centje ellende bij hem te bespeuren. Eindelijk kunnen dus ook kleine kinderen outdooren op de manier die je als vader/moeder-expeditieleider ook zelf gewend bent. Het was op de Bever Info & Doe maar 17 graden Celsius buiten, maar voor de zekerheid had de organisatie toch ook maar alvast een ‘zonnebrandsmeerpunt’ ingericht; geen avonturen zonder preventie. Bij wijze van bescherming deden wij ook zelf een bandana over de schedel, want we hadden geen flauw idee hoe lang het kon duren alvorens we weer een stap in de bewoonde wereld zouden kunnen zetten. Alwaar we beschutting hoopten te vinden onder een dak van palmen. Bij goed volk. Dat misschien rare dingen at. Maar oké, daar zouden we dan gewoon niks van kunnen zeggen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden