Eigenrichting?

AH-filiaalhouder Simon L. is wegens eigenrichting veroordeeld. Een rechtvaardig vonnis?..

Annieke Kranenberg

Prins Bernhard op 30 oktober 2002 in De Telegraaf: 'Mochten ze een geldboete krijgen, dan wil ik die voor ze betalen. (. . . ) Ik vind het fantastisch wat deze mannen hebben gedaan.'

Prins Bernhard, 'na beraad', afgelopen zaterdag in De Telegraaf: 'Gezegd is gezegd. Ik ben een man van mijn woord.'

Marcel van Daalhuizen, eigenaar van Super de Boer aan de Spinozaweg in Rotterdam: 'Ik vind het geweldig dat de prins de boete betaalt. Een rechter met lef had die Albert-Heijnmedewerker vrijgesproken.

Ik heb een rothekel aan geweld, maar het is echt waanzin hoe goed criminelen in dit land worden beschermd. Vroeger gaven we dieven een pak rammel. Dat is het enige wat dat tuig afschrikt.

Bij ons begon de ellende nadat een verslaafde dief aangifte deed. We werden niet vervolgd, omdat hij geen letsel had opgelopen, maar we durfden niet meer hard op te treden.

In dit land worden draaideurcriminelen serieus genomen, maar de politie laat ons in de kou staan. Sinds vorig jaar hebben we bewakers waaraan de gemeente meebetaalt.

De criminaliteit is fors afgenomen. Toch hebben de bewakers te weinig bevoegdheden om iets te ondernemen. Vorige week nog werd er eentje achterna gezeten door twee dieven met een bijl.'

Peter Hoefnagels, emeritus-hoogleraar criminologie en oud-lid van de fractie van D66 in de Eerste Kamer: 'De politierechter heeft een uitspraak gedaan alsof we nog in de jaren zeventig leven. Toen was de politie altijd onmiddellijk ter plekke. Want kan de rechter zijn bezwaar tegen eigenrichting nog wel legitimeren als de sterke arm het laat afweten?

Er komt een dag dat de Hoge Raad zal oordelen dat, aangezien de politie het systematisch laat afweten, deze burger niet anders kon dan het recht in eigen hand nemen om op die manier het onrecht van de sterkste terug te dringen.

Als ik rechter was, had ik de Albert-Heijnmedewerker geen boete opgelegd. De man heeft, vind ik, ook iets goeds gedaan.'

Juwelier Stork, buurman van het AH-filiaal in de Eerste van Swindenstraat: 'Ik zat met andere winkeliers uit de buurt in de rechtszaal, omdat het een principiële zaak voor ons is. Ik had het donker ingeschat voor de jongens, maar gelukkig was de rechter eerlijk en oprecht. Hij is in de schoenen van de burger gaan staan.

Lucas is vrijgesproken, omdat hij gepast geweld heeft gebruikt bij de aanhouding. Simon kreeg volgens mij alleen een boete, omdat hij eerder wat heeft geflikt en nog in zijn voorwaardelijke tijd zat.

Die klap deelde Simon niet zomaar uit. De kasgraaier zei dat-ie later terug zou komen met zwaarder geschut. De één laat dat van zich afglijden, maar Simon springt uit zijn vel. Je moet hem niet bestelen en hem dan ook nog eens bedreigen.'

Job Joris Arnold van de belangenvereniging druggebruikers MDHG: 'Prins Bernhard betaalt eigenlijk de rekening van ons falende drugsbeleid. Een overval of eigenrichting valt niet goed te praten.

Maar dit soort misstanden kunnen eenvoudig worden voorkomen. Heroïne wordt door het verbod op drugs tegen woekerprijzen op de zwarte markt verkocht.

Sommige mensen stelen voor eten, onderdak en dope. Het verstrekken van heroïne maakt dat bijvoorbeeld overbodig.

Steeds meer politici realiseren zich dat. Onlangs hebben 108 europarlementariërs aangedrongen op een liberaler drugsbeleid. Dat is nogal wat.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden