Eigenlijk werk je bij ING niet uitsluitend voor zoiets ordinairs als geld, maar rijk zijn is erg duur

Beeld de Volkskrant

Wie 'ING' en 'schande' intikt op Google is zich vervolgens negen kwartier door een berg boze stukjes aan het worstelen. De Eerste Wet van ING: het is hier altijd bal met de salarissen. Want je mag dan wel een pauper zijn, als topman, het lulletje uit de jaarlijkse topsalarissenlijst van de Volkskrant waarin je links en rechts voorbij wordt gelopen door bierboeren, supermarktuitbaters en godbetert een vrouw, voor het gepeupel telt dat niet. Als Paul Polman 8 miljoen meekrijgt, blijven er gewoon bewonderende stukjes verschijnen over de goede werken van Unilever. Maar vraag je als bankman een ieniemini bonusje, dan staat het volk te schreeuwen. En beginnen ze over de lage spaarrente.

En zo kan het komen dat je dagenlang verantwoording staat af te leggen over je renumeratiebeleid. Als het Wim 'weg met de exhibitionistische zelfverrijking' Kok niet is die in 2004 als ING-commissaris de toenmalige ING-topman een bonusstijging van 584 procent geeft (in het belang van de bank, uiteraard, 'anders was ING lelijk achteropgeraakt bij vergelijkbare Europese banken'), is het oud-FNV-topman Lodewijk 'kleptocratentaks!' de Waal wel die als ING-commissaris hogere bonussen moet verdedigen: 'In ING-termen is dit op de rem.'

Twee jaar geleden ging Ralph Hamers zelf zijn loonsverhoging van toen (er was enige ophef over ontstaan, zie De Eerste Wet van ING) verdedigen tegenover RTL Z. Eigenlijk werk je bij ING niet uitsluitend voor zoiets ordinairs als geld, maar voor 'de passie', legde hij toen uit, want 'passie heeft wel te maken met motivatie. En een stuk financiële beoordeling en beloning en passie die je bij ons kunt gebruiken, dat is de mix. Het zijn hoge bedragen. Daar gaat de raad van commissarissen over.'

Toen ging het nog om een salarisstijging van 1,27 miljoen naar 1,63 miljoen euro.

Toen wisten we nog niet dat ook dát 'in ING-termen op de rem' was.

Met de kennis van nu leest het jaarverslag van 2016 als de kroniek van een aangekondigde dolle rit, met alle remmen los. Staafgrafiekjes die het salaris dat Hamers toen nog kreeg (een zielig, amper waarneembaar blokje) afzetten tegen de CEO-lonen bij 'relevante bedrijven' (een fiere, decimeters lange paal), begeleidende teksten die reppen van beloningen die 'significant' lager zijn dan bij andere banken: 'een bron van zorg'.

Drie miljoen is het geworden. Het NOS Journaal, dat tegenwoordig stevig voeling houdt met de ophef van de dag op Twitter, opende er gisteravond mee.

Tegenwoordig zit Jan Peter Balkenende in de Raad van Commissarissen van ING, want ze hebben daar een goede hand van oud-premiers selecteren - voor Mark 'toedeledoki' Rutte houden ze alvast een stoel vrij. Dus had ik me verheugd op Balkenendiase teksten over ING ('Da's grappig, want - onverstaanbaar, onverstaanbaar - intsjonale psisie. Toch?'), maar ze stuurden Jeroen van der Veer, de president-commissaris, om zich tot het ziedende volk te richten via radio en tv. Die man eet fijngehakte restjes minister op de boterham wanneer hij in de datsja met Vladimir Poetin zit te ontbijten, dus van een lief PvdA-Kamerlid dat met boze rode vlekken in de nek een kansloze oproep tot 'ingrijpen' doet, ligt Van der Veer niet wakker.

Een vriend vroeg: gaat iemand echt harder lopen als hij niet 2 maar 3 miljoen euro krijgt? Misschien niet, maar rijk zijn is erg duur. Die arme Hamers kan het geld vast goed gebruiken.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.