Background

Eigenlijk was de uitslag van Ron Paul indrukwekkender

Mitt Romney won na Iowa ook de Republikeinse voorverkiezingen in New Hampshire. Maar of zijn overwinning groot genoeg is om de Republikeinse kandidatuur binnen te slepen, is nog allerminst zeker.

Ron PaulBeeld ap

Het was niet de vraag of Mitt Romney zou winnen, maar hoe groot zijn marge zou zijn. 'Groot, maar niet overtuigend genoeg', luidde het oordeel van de meeste politieke analisten. Romney deed het vooral goed onder Republikeinse kiezers. Bij deze voorverkiezingen mochten ook onafhankelijke stemmers meedoen. Daar scoorde Romney ongeveer even veel als de nummer twee, Ron Paul.

Romney hamert er in zijn campagne op dat hij dé kandidaat is die president Obama kan verslaan in november. Daarbij wijst hij erop dat hij de kiezers in het midden aanspreekt. Maar vannacht leverde hij juist voor deze stelling niet het overtuigende bewijs.

Met zo'n 39 procent van de stemmen, kreeg Romney dus ruim 60 procent van de kiezers in New Hampshire niet achter zich. En dat terwijl dit een van de gematigdste staten is, hij er een vakantiehuis heeft én gouverneur van buurstaat Massachusetts was.

Two men's race
Dan was de uitslag van de nummer twee, Ron Paul, wellicht indrukwekkender. Paul kreeg ruim eenvijfde van de stemmers achter zich, maar dat waren wel voornamelijk onafhankelijke en jonge kiezers. Paul hamert op een kleine overheid, het terugtrekken van de Amerikaanse troepen en het afschaffen van de centrale bank. Die boodschap resoneert bij de kiezer.

Het lijkt er steeds meer op dat Ron Paul de enige kandidaat is die Mitt Romney nog enigszins kan bijbenen. 'It's now a two men's race', verzekerde Paul zijn supporters.

Verliezers
Het voorverkiezingscircus is een lange afvalrace. Vanavond werd er door verschillende kandidaten flink verloren. Rick Santorum wist zijn goede prestaties in Iowa geen vervolg te geven en eindigde ongeveer gelijk met Newt Gingrich. Beiden kregen een kleine 10 procent van de stemmen.

Zulke cijfers zijn niet genoeg om de campagne aan te zwengelen en een serieuze tegenstander van Romney te zijn. Beide kandidaten hebben nog maar één kans. Ze moeten volgende week ruim boven verwachting scoren in de conservatievere staat South Carolina.

Ook Jon Huntsman zal uiteindelijk ontevreden zijn. Hij eindigde op een niet onverdienstelijke derde plek en kondigde direct aan door te gaan naar South Carolina. Maar de voormalig ambassadeur in China had al zijn kaarten op New Hampshire gezet. Vooraf hoopte hij Mitt Romney bij te benen en tweede te worden. Dat is niet gelukt en vooralsnog staat Huntsman op een schamele 2 procent van de stemmen in South Carolina.

Rick Perry deed het helemaal slecht met minder dan 1 procent van de stemmen. Maar hij voerde er geen campagne en zond er geen spotjes uit. In plaats daarvan concentreert hij zich volledig op South Carolina.

Na die voorverkiezingen zullen er zeker kandidaten afvallen. Daar kunnen de volhouders van profiteren. Romney ligt niet goed bij de conservatiefste kiezers. Hoe minder kandidaten, hoe groter de kans dat deze stem zich bij één van zijn tegenstanders zal concentreren.

Harder
Romney leidt in de peilingen, in campagnedollars en in veroverde kiesmannen. Maar zolang niet iedereen overtuigd is van zijn kandidatuur, zullen de aanvallen op hem harder en negatiever worden. Het spel is nog niet gespeeld of zoals de invloedrijke Republikein Karl Rove vannacht zei: 'Romney is de waarschijnlijke kandidaat, maar hij heeft nog een lange weg te gaan.'

Beeld reuters
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden