Eigenlijk is de jeugd in de grote steden verpest

Stadschinezen raken gewend aan luxe.

Chinese kinderen voor de Great Hall of the People. Beeld anp
Chinese kinderen voor de Great Hall of the People.Beeld anp

Peking, 14 januari 1992
Nancy is een kleine gedrongen, westers uitziende Chinese. Ze heeft een ietwat opgezet, haast pafferig gezicht en draagt een zwarte bril. Haar uiterlijk is zeer verzorgd en ze gaat gekleed in een shocking pink mantelpak. Onze ontmoeting is hartelijk en ze praat meteen honderduit. Het is me duidelijk dat ik hier met een zeer ontwikkelde, intelligente zakenvrouw te maken heb.

Net als Bessel heeft ze haar eigen chauffeur en kan ze met een knip van de vinger mensen voor zich laten rennen. Nancy is, hoewel haar uiterlijk op het tegendeel lijkt te wijzen, een rood-Chinese in hart en nieren. Niet louter vanwege het systeem, maar vooral omdat ze in China een rust aantreft die in Hongkong ten enenmale ontbreekt.

Maar de welvaart stijgt ook in China enorm, zegt Nancy, terwijl ze wijst op een groep Chinese jongens die even verderop in een geanimeerd gesprek verwikkeld zijn. Stadschinezen hebben kennelijk geld om zich in de dure restaurants op te houden.

Nancy zucht diep. 'Eigenlijk is de jeugd in de grote steden verpest. Alles wordt de uitblinkers door de staat in de schoot geworpen. Het zijn allemaal verwende enig-kinderen. De struggle for life kennen ze niet meer.'

Flarden van mijn eerste stage komen boven. Ik weet nog hoe op dat kleine personeelskamertje de televisie alleen Chinese teksten spuwde. Geen flesje pepsi, geen luxe restaurants, wel veel goede tafeltennisspeelsters, die nog niet geïnteresseerd waren in dure horloges. Mijn eigen ontwikkeling loopt parallel met die van de Chinese jeugd. In dat benauwde kamertje met alleen die ventilator ben ik gevormd.

Bettine Vriesekoop (1961), oud-tafeltennisster en journaliste. Ingekort fragment uit Heimwee naar Peking. Thomas Rap, 1994.

Ontvang elke dag de Volkskrant Avond Nieuwsbrief in uw mailbox, met het nieuws van vandaag, tv-tips voor vanavond, en alvast zes artikelen uit de krant van morgen. Schrijf u hier in.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden