Eigendom olympisch toppaard met klappen en schoten betwist

Een van de toppaarden uit de Nederlandse dressuur, Vingino, is inzet geworden van een ruzie tussen personen die claimen eigenaar te zijn van het dier. De politie heeft donderdagavond in Vijfhuizen vijftien mensen opgepakt vanwege een vechtpartij om het dressuurpaard.

VAN ONZE SPORTREDACTIE

AMSTERDAM - De ruzie gaat over de vraag wie zich eigenaar van het dier mag noemen. De politie heeft alle betrokkenen opgepakt en het paard in beslag genomen. Mogelijk is bij de vechtpartij op de manege aan de Kromme Spieringweg ook geschoten. In een aantal auto's zouden kogelgaten zitten. Dat wordt door de politie onderzocht.

De verdachten, tien mannen en vijf vrouwen, komen uit de omgeving van Leiden en Haarlem. Volgens de politie werden enige mannen donderdagavond om tien uur betrapt toen ze het dier wilden weghalen uit de manege. Bij onderzoek in de manege trof de politie twee hennepkwekerijen aan, waarvoor illegaal stroom werd afgetapt.

Vingino maakt sinds enkele weken deel uit van het Nederlands olympisch kader. Daartoe behoren de beste tien dressuurcombinaties van Nederland. Met Tommie Visser nam het paard deel aan Jumping Amsterdam en Indoor Brabant. Het viel niet in de prijzen.

Beide partijen geven een verschillende lezing van de gebeurtenissen. Er ontstond een vechtpartij in de manege in Vijfhuizen toen enkele mensen het paard wilden meenemen. Volgens Visser drong een knokploeg van een man of tien met geweld de stallen binnen. Ze zouden een stalmeisje en de vader van Visser hebben mishandeld met een ijzeren ketting. De laatste heeft zich verzet door om zich heen te schieten met een vuurwapen. Er raakte niemand gewond.

Visser zegt dat de knokploeg is gestuurd door Margriet van Beelen, mede-eigenaar van Vingino. Van Beelen zou het paard, dat door de goede prestaties van de laatste maanden flink in waarde is gestegen, willen verkopen. Toen ze dat aankondigde, heeft Visser dat in een brief van zijn advocaat ontraden. 'Tommie heeft Vingino sinds 2009 in africhting en daar nooit een cent voor ontvangen', aldus de advocaat van Visser op de paardenwebsite Horses. 'De afspraak was dat hij het paard kon blijven rijden.'

Van Beelen zegt dat ze is beschoten door de vader van Visser toen ze het paard kwam ophalen in de manege en heeft aangifte gedaan. 'We gingen gewoon mijn paard ophalen en toen begon de vader van Tommie Visser gelijk te schieten. Gelukkig is er niemand gewond geraakt', zegt Van Beelen. Beide partijen hebben aangifte tegen elkaar gedaan.

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden