Eigenaren kleine cafés: rookverbod is oneerlijk

Enkele honderden eigenaren van kleine cafés eisen in een kort geding tegen de staat dat het per 1 juli geldende rookverbod voor de horeca wordt afgezwakt.

Door Marcel van Lieshout

‘Dat is concurrentievervalsing en in strijd met wat minister Klink heeft beloofd’, zegt de Amsterdamse advocaat Marco Gerritsen. Hij verwacht dat de rechtzaak tegen de staat begin volgende maand in Den Haag plaats vindt. ‘Vóór 1 juli moeten we weten of een specifieke groep horecaondernemers alsnog kan worden ontzien.’

Gerritsen doet volgende week de dagvaarding de deur uit namens de onlangs opgerichte Stichting Red de Kleine Horecaondernemer. Daarbij zijn honderden uitbaters van kleine cafés aangesloten.

Volgens voorzitter Ton Wurtz, ook voorzitter van de Stichting Rokersbelangen, heeft zijn stichting vergeefs geprobeerd de branchevereniging Horeca Nederland te interesseren voor juridische stappen. Horeca Nederland acht die op voorhand kansloos. Wel dringt de Amsterdamse afdeling aan op uitstel van het verbod.

Eigenaren van kleine cafés meenden aanvankelijk dat een juridische strijd kansrijk is, omdat zij geen personeel in dienst hebben en bescherming van personeel uitgangspunt van de wet is. Maar geraadpleegde juristen zien dat anders. Volgens hen zijn er wel mogelijkheden voor een strijd op economische motieven.

In de algemene maatregel van bestuur (amvb) van de Tabakswet, waarin Klink het rookverbod toelicht, stelt de minister dat er geen sprake is van een ‘ongelijk speelveld’ voor kleine en grote horecaondernemingen. Die visie wordt bestreden. De redenering is dat grote ondernemingen meer ruimte hebben om rokersvriendelijke maatregelen te treffen.

Gerritsen: ‘In de wet worden ruimten aangewezen waar niet meer gerookt mag worden. Prima, leggen we ons bij neer. De vraag is of het redelijk is om in een aantal gevallen een uitzondering te maken. Een grote zaak heeft mogelijkheden om binnen zijn ruimte een rokersruimte te maken. Een kleine niet. De vrees is dat dit veel kleine cafés de kop gaat kosten.’ Gerritsen wijst erop dat in België bij de invoering van het rookverbod wel rekening is gehouden met de omvang van een zaak.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden