Eigenaar Wang Hui moet van rechter ruim 2,4 miljoen aan ADO betalen

Eigenaar Wang Hui moet 2,48 miljoen euro betalen aan voetbalclub ADO Den Haag. Dat heeft de rechtbank in Den Haag zojuist bepaald. Die veroordeelde Wang en het bedrijf United Vansen bij verstek: de Chinees noch zijn advocaten waren vorige week komen opdagen bij het kort geding.

Wang Hui. Beeld anp
Wang Hui.Beeld anp

ADO krijgt daarmee voor de tweede keer binnen een paar weken gelijk in de rechtszaal. Onlangs schorste de ondernemingskamer Wang als voorzitter van de raad van commissarissen van de club. Toch wordt het voor de club een moeilijke opgave om Wang tot betaling te dwingen, zei advocaat André Brantjes onlangs tegen de Volkskrant.

Tussen Nederland en China bestaat geen executieverdrag, waardoor het vrijwel onmogelijk is openstaande vorderingen in het land te innen. 'Hoe moet je dat doen? Hij zit in China en deze zaak is gebaseerd op Nederlands recht. Je kunt niet even een deurwaarder langs sturen om het geld op te halen', zei Brantjes. Omdat ADO beslag heeft laten leggen op het aandelenpakket van Wang, hoopt de club op een andere manier aan geld te komen. ADO kan die aandelen bijvoorbeeld verkopen aan geïnteresseerde Haagse zakenlui.

Wang kan nog wel beroep aantekenen tegen de verstekveroordeling, waarna het kort geding op de reguliere manier verder gaat. Hij heeft daarvoor een paar weken de tijd. Ook ADO heeft haast: de club moet voor 1 februari een sluitende begroting bij de KNVB aanleveren.

Spoedeisend belang

Voor de rechtbank is er geen twijfel dat Wang, hoewel hij vorige week ontbrak in het Haagse Paleis van Justitie, afwist van het kort geding. Zo kwam het in de zaak bij de ondernemingskamer ter sprake en sprak United Vansen in een eigen persbericht over 'meerdere rechtszaken' die lopen tussen de voetbalclub en het bedrijf. Ook heeft ADO de dagvaarding per aangetekende post, per koerier en per email aan hem verstuurd.

Hoewel volgens de rechtbank niet vaststaat dat de dagvaarding daadwerkelijk in China aan Wang is overhandigd en daarmee een veroordeling bij verstek aangehouden had moeten worden, weegt de urgente financiële situatie van ADO zwaarder. Een acuut liquiditeitsprobleem dreigt voor de club, die onder verscherpt toezicht staat van voetbalbond KNVB. 'ADO heeft dit spoedeisende belang voldoende duidelijk gemaakt', zei de voorzitter van de rechtbank donderdag.

Volkskrant-correspondent Marije Vlaskamp sprak Wang Hui in januari vorig jaar over de overname van ADO Den Haag. 'ADO denkt simpel. Ze wijzen altijd naar mij. Dat ik spoorloos ben, of onbereikbaar.' Lees het interview hier terug.

Wang Hui in 2015. Beeld ANP
Wang Hui in 2015.Beeld ANP

Schuldig

Doordat Wang de kans liet lopen om zichzelf te verdedigen, verschafte hij de rechtbank ook geen argumenten om de vordering door ADO te betwisten. Hierdoor nam hij, al dan niet bewust, het risico schuldig bevonden te worden. Wang is zelf advocaat. Onduidelijk is waarom hij nooit in de rechtszaal is verschenen. Een ingewijde van de club, die niet openlijk over het onderwerp mag spreken, meldde gisteren nog dat ADO en Wang met elkaar in gesprek waren over een oplossing.

Zoals ook door de ondernemingskamer is vastgesteld, hebben Wang en United Vansen zich in een overeenkomst verplicht om 3,7 miljoen euro aan ADO te betalen in drie vastgestelde termijnen. Daarvan heeft hij 1,4 miljoen euro - te laat - betaald. Behalve de resterende 2,3 miljoen plus rente moet hij ADO een voorschot van 257.000 euro terugbetalen. Doet hij dit niet, dan komt daar rente bovenop.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden