Eigenaar Booking.com neemt restaurantsite OpenTable over

Onlinereisbureau Priceline neemt de restaurantsite OpenTable.com over voor 2,6 miljard dollar (1,9 miljard euro). Priceline is al een van de grootste reisbedrijven met een beurswaarde van 64 miljard dollar, en bekend van de van oorsprong Nederlandse website Booking.com.

VAN ONZE VERSLAGGEVER GERARD REIJN

AMSTERDAM - Via OpenTable kan de klant een restaurant reserveren. Met Pricelines sites Booking.com en Agoda.com kunnen hotels worden gereserveerd, met Rentalcars.com auto's. OpenTable is een logische aanvulling, zegt Pricelines bestuursvoorzitter Darren Huston. 'Reizigers zijn eters. Het gaat om de zelfde klanten dus kunnen we de sites over en weer aanprijzen.'

OpenTable is vooral actief in de Verenigde Staten, maar heeft ook sites in twintig andere landen, waaronder Canada, Australië, China en een aantal Europese landen, maar niet in Nederland. Dat wordt een van de eerste dingen waar Priceline aan wil werken: OpenTable moet in zo veel mogelijk landen worden geïntroduceerd.

OpenTable verwerkt maandelijks reserveringen voor ruim 15 miljoen eters in meer dan 31 duizend restaurants. Vorig jaar had het bedrijf een omzet van 190 miljoen dollar en een winst van 30 miljoen. De hotelsites brengen dagelijks 1 miljoen reizigers onder dak.

OpenTable begon in 1998 in San Francisco en is een van de succesvolste sites in zijn soort. De restaurants die van de diensten gebruik maken betalen. Die krijgen via OpenTable niet alleen klanten, maar ook een compleet reserveringssysteem en een mogelijkheid om zeer gericht restaurantgangers te benaderen met reclame.

Toch heeft OpenTable het moeilijk. Afgelopen kwartaal boekte de site voor het eerst in jaren een verlies. De concurrentie met andere sites, zoals het ook populaire Yelp, is moordend.

Kennelijk is er voor dit soort op reizigers gerichte sites plotseling veel belangstelling. Nauwelijks een maand geleden nam TripAdvisor.com al een reserveringssite voor restaurants over: LaFourchette.com.

De overname van OpenTable is overigens nog geen gedane zaak. De beurskoers van OpenTable steeg met 50 procent tot 103,80 dollar. Kennelijk verwachten beleggers dat het bod van 103 dollar nog wel zal worden verhoogd.

De koers van het aandeel Priceline vertienvoudigde in vijf jaar. Daarbij vergeleken bleef OpenTable ver achter, de koers verdubbelde slechts.

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden