Eigen zaak

Rubinald Pronk zei het Nationale Ballet gedag. Met zijn danspartner vormt hij nu een succesvol, zelfstandig duo in New York.

ANNETTE EMBRECHTS

De vrijheid lonkte. En de stad New York. Tien jaar geleden maakte Rubinald Rofino Pronk (32) - Rubi voor intimi - een reis naar The Big Apple. Hij voelde: Daar wil ik ooit werken en wonen. Die energie. Die power. Die eigen verantwoordelijkheid.

Rudi van Dantzig tipte hem ooit voor Het Nationale Ballet maar na tien jaar daar te hebben gedanst - lange tijd als een van de weinige donkere dansers in een overwegend blank tableau - waagde hij de sprong: hij stuurde een dvd naar het New Yorkse Complexions Contemporary Ballet. 'Ik wist weinig van die groep, alleen dat ze daar nieuwe dansstijlen combineren. Na drie dagen werd ik gebeld. Ik was welkom.'

Een jaar na zijn start bij Complexions deed een andere danser ook auditie: de ongeveer even lange Drew Jacoby (1.82 meter). Zij had eerder met balletfenomeen Sylvie Guillem gewerkt. Jacoby en Pronk werden al snel als danspartners aan elkaar gekoppeld.

Haar gebeeldhouwde, krachtige lichaam vormt een spannende tegenpool van de vloeiende, hyperelastische fysiek van Rubinald Pronk. 'Ik kan dansen als een kat, zeggen ze in Amerika. Daar hoef ik niet veel voor te doen. Als kind was ik al een elastiekje. Ik heb juist kracht moeten opbouwen, om die elasticiteit in bedwang te houden. Als kind schoten al mijn ledematen alle kanten op.' Zijn souplesse is nog steeds zijn handelsmerk.

Twee jaar geleden belandde hij samen met Jacoby op de cover van Dance Magazine. Beiden hadden zojuist, na een slopende tournee door Polen met Complexions, besloten om het vaste bestaan bij een gezelschap in te ruilen voor een onzekere toekomst als dansduo. De fotoshoot voor Dance Magazine legden hen geen windeieren: 'We werden overal gevraagd voor gala's en gastrollen.' De onderlinge chemie is hun geheim, zegt hij. 'De eerste keer dat ik met Drew danste was ik al mijn passen kwijt. Zo veel energie kwam er vrij.'

De Nederlandse Annabelle Lopez Ochoawas de eerste choreograaf die speciaal voor hen een duet maakte. Itzik Galili is de jongste aanwinst in het rijtje choreografen dat op hun lichamen een werk creëert. Hij kreeg de opdracht van het Holland Dance Festival.

Hoewel succesvol als duo bleef het kriebelen: 'We willen ook grotere voorstellingen maken, met meer dansers. En niet altijd alles zelf meer dansen. Het is zwaar avond na avond een compleet programma te vullen.'

Vorig jaar richtten ze hun eigen gezelschap op: Jacoby & Pronk. Gefinancierd op zijn Amerikaans: met eigen inkomsten uit tournees, hulp in natura, en een aantal particuliere sponsors.

Hoe hij dat denkt vol te houden? 'Een aantal private sponsoren volgen ons en helpen ons onze dromen waar te maken. En we freelancen ontzettend veel. In Italië, Polen, Noorwegen en Nederland. We leven vanuit de koffer.'

Holland Dance Festival: Jacoby & Pronk, 16, 17 en 18/2 in het Korzo Theater, Den Haag.

Rubinald Rofino Pronk en Drew Jacoby dansen werk van Itzik Galili, Annabelle Lopez Ochoa, Mauro Bigonzetti en Leo Mujic.

Nederlands meest sexy balletdanser

Het gezaghebbende Amerikaanse dansblad Dance Magazine riep de donkere Amsterdammer Rubinald Rofino Pronk in 2009 uit tot Holland's sexiest balletdancer ever (van Jan Kooijman hebben ze in de VS nog niet gehoord). Met zijn danspartner Drew Jacoby haalde Pronk de cover, met als onderkop: Dance Goddess. Zelf vindt de voormalig Nationale Balletdanser zo'n verkiezing op uiterlijk gênant. 'Het gaat mij om de dans.' Maar hij weet dat het helpt in Amerika. Voor een kijkje tijdens de fotoshoot voor de cover:

youtube.com/watch?v=rXwIeR505No

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden