Eigen volk eerst

De VVD schaadt de belangen van haar eigen achterban met het voorstel te schrappen op ontwikkelingshulp


Waarom zou de overheid de morele plicht om mensen die het minder hebben op deze wereld, moeten afkopen? De VVD ziet er bij monde van fractievoorzitter Stef Blok en Kamerlid Ingrid de Caluwé, geen reden toe. Laat burgers zelf maar geld storten op de rekening van hulporganisaties, aldus het duo zaterdag in de Volkskrant.


De VVD wil drie miljard schrappen op de begroting van ontwikkelingssamenwerking, waarmee feitelijk de hulp aan de rest van de wereld wordt gestopt. Het resterende 1,5 miljard is namelijk al grotendeels vastgelegd voor verplichtingen aan internationale instanties als de Wereldbank en de EU.


Met het voorstel kan de VVD maar een doel hebben: stemmen wegtrekken bij de PVV. In termen van internationale handelsbelangen is het namelijk een onzinnig plan. Als het gaat om een betere besteding van het budget is het roer al drastisch omgegooid. Hulpgeld wordt vaker besteed aan duurzame bedrijfsmatige initiatieven en gekoppeld aan private investeringen, waarbij het Nederlandse bedrijfsleven de grootste winnaar is. De indrukwekkende groeicijfers die veel ontwikkelingslanden laten zien, bewijzen dat hulp wel degelijk effect heeft gehad. De investeringen in gezondheidszorg (o.a.bestrijding van hiv) en onderwijs hebben bijgedragen aan een nieuwe, gezondere generatie die op eigen kracht het land verder kan opbouwen.


Sterke economieën elders in de wereld betekenen nieuwe afzetmarkten voor het Westen. Daarnaast neemt de migratieprikkel af wanneer in eigen land economische perspectieven ontstaan. Bij de VVD, als belangenbehartiger van ondernemend Nederland, zou ratio meer op zijn plaats zijn dan het behagen van het electoraat met populistische opvattingen. Als kleine handelsnatie in een steeds sterker concurrerende wereld kan Nederland zich niet permitteren zich achter de dijk te verschuilen.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden