Eigen vliegtuig als troost Het tijdperk Obama

Door Philippe Remarque..

Obama heeft een nieuw jasje. Het is een zogeheten crew-jasje in de kleur ‘luchtmachtblauw’. Op de rechterborst is het presidentiële logo genaaid en, in cursieve letters, ‘Air Force One’. Op de linkerborst staat ‘Barack Obama’.

Bij zijn eerste vlucht als president in de Air Force One liep hij er donderdagavond meteen mee naar de verbaasde journalisten achterin. ‘Ik heb mijn kekke jasje gekregen, dus ik dacht: ik ga er even mee showen’, zei Obama.

Hij verheugde zich als een jongetje over zijn nieuwe vervoermiddelen. ‘De helikopter was heel glad, erg indrukwekkend. Je vliegt recht over het Washington-monument en maakt een bocht bij het Capitool. Het was spectaculair.’

Het is tenminste ook nog een beetje leuk om president te zijn. Dat was welkome troost in een moeilijke week. Zoals het onvermijdelijk is dat een glimmende nieuwe auto op zeker moment zijn eerste deuken en krassen krijgt, zo loopt ook een verse president schrammen en schaafwonden op.

Obama's machtsovername verliep gladjes, maar nu begint het echte leven. Zijn belofte om de grote verzoener te zijn, dreigt ten onder te gaan in een ouderwets gevecht met de Republikeinen. Hij begon met cocktailparty’s op het Witte Huis en een uitgestoken hand. Maar nu herinnert Obama rechts er alweer gewoon aan wie de verkiezingen heeft gewonnen, en dus zijn zin moet krijgen.

Dan waren er zijn versbenoemde ministers en medewerkers, die hun belastingen niet hadden betaald. Zijn vertrouweling Tom Daschle moest het schip alweer verlaten, Obama’s rechtschapen imago kreeg een knauw.

Als dit de wittebroodsweken zijn, hoe ziet de eerste echtelijke ruzie er dan uit? vroeg Dana Milbank van de Washington Post.

‘Ik heb het verknald’ (‘I screwed up’), zei Obama in wel vijf tv-interviews op de dag van Daschles vertrek. Dat hebben de Amerikanen acht jaar lang niet gehoord uit het Witte Huis. Verfrissend is de nieuwe president nog wel.

Toen Obama donderdag na slechts een half uur vliegen en de consumptie van een cheeseburger weer landde ,en even later een zaal met Democratische Congresleden betrad, bedankte hij ze: ‘Dank jullie wel voor een reden om Air Force One te gebruiken. Dat is chic hoor.’

Zijn toespraak had, voor het eerst sinds de verkiezingen, de toon van een campagnespeech, compleet met het vertrouwde ‘Fired up?’ en het antwoord ‘Ready to go!’ uit de zaal. Maar Obama brak af: ‘Als je in het Witte Huis zit, moet je je netter gedragen’.

Ach ja, de campagne. Dat waren nog ongecompliceerde tijden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden