Eigen schuld, klinkt het in Japan

'Val ons land hier niet mee lastig. Pleeg zelfmoord', schrijft de een. 'Onze regering moet niet betalen, want het is zonde van het belastinggeld. We hebben al zo weinig geld', zegt een ander. 'Binnen 72 uur moet de Japanse regering de paspoorten van die twee afnemen', zegt een derde.

Fokke Obbema
De Japanse premier, Shinzo Abe, tijdens een persconferentie in Ramallah. Beeld afp
De Japanse premier, Shinzo Abe, tijdens een persconferentie in Ramallah.Beeld afp

Wie een golf van sympathie van Japanse burgers verwacht voor twee landgenoten die op het punt staan te worden onthoofd, komt bedrogen uit. Op discussiefora worden Kenji Goto en Haruna Yukawa in harde bewoordingen toegesproken. Japanners die sympathie uiten, blijken royaal in de minderheid. De gijzelaars hadden daar niet moeten rondlopen, zo wordt in anonieme reacties geklaagd op 2channel, een invloedrijke en politiek neutrale discussiesite.

De journalist Goto kan wel op wat meer sympathie rekenen dan de 'avonturier' Yukawa. Diens militaire missie schiet vooral linkse Japanners in het verkeerde keelgat. 'Laten ze die extreem-rechtse Yukawa maar dood maken, maar de regering moet wel geld betalen voor de journalist', zegt iemand. Een typerende reactie over Yukawa: 'Hij heeft dit over zichzelf afgeroepen, dus het kan me niet schelen wat er met hem gebeurt'.

Een enkeling noemt journalist Goto 'een held', maar meent ook zijn landgenoten te kennen: 'De meeste Japanners zullen hem al bij het vuilnis hebben gezet.' Nogal wat deelnemers gaan ervan uit dat premier Abe er precies zo over denkt, al roept hij te werken aan de vrijlating van het tweetal. 'Abe trekt een aardig gezicht, maar eigenlijk denkt hij: ik ga nooit betalen, ik heb niks met deze mannen en als ze worden gedood, kan het me niks schelen.'

Onbegrip is er ook over het feit dat Japan überhaupt bij het conflict in het Midden-Oosten betrokken is geraakt, al heeft het land miljoenen uitgetrokken voor terrorismebestrijding. 'Het is niet eerlijk. Waarom worden Japanse burgers gegijzeld? Alleen maar omdat we de bondgenoot van de Verenigde Staten zijn. Japan heeft nog nooit een islamitisch land enig kwaad gedaan.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden