Eigen risico in de zorg voor het eerst in jaren niet omhoog

Voorlopig stijgt het eigen risico in de zorg niet. In 2017 zal het, net als dit jaar, 385 euro zijn. Ingewijden hebben berichtgeving van De Telegraaf hierover bevestigd. De zorgkosten zouden onder controle zijn en dus is verhoging onnodig.

Beeld ANP

De afgelopen jaren werd het eigen risico elke keer hoger. De meest forse stijging werd in 2012 bekendgemaakt. Toen steeg het bedrag van 220 euro naar 350 euro in 2013.

Het eigen risico zal een grote rol spelen tijdens de campagne voor de Tweede Kamerverkiezingen van maart 2017, schrijft de Volkskrant dinsdag. GroenLinks voegt zich vanavond namelijk bij SP, PVV en 50Plus, die voor volledige afschaffing van het eigen risico pleiten. In de peilingen is dat al bijna een Kamermeerderheid, maar die vindt een geharnast blok van VVD en D66 tegenover zich.

Zorgmijders

Volgens berekeningen van het Centraal Planbureau kost afschaffing echter zeker 3,7 miljard euro. Dit komt neer op een extra jaarlijkse premie van 275 euro per persoon, want, zo luidt de redenering: als zorg 'gratis' wordt voor de burger, zal hij er meer gebruik van maken. Nu komt het nog geregeld voor dat burgers zorg mijden of uitstellen omdat zij er zelf een bijdrage aan moeten leveren.

Uit onderzoek van zorgverzekeraar VGZ, uitgevoerd door TNS Nipo, bleek vorig jaar dat bijna 20 procent van de Nederlanders wel eens zorg heeft gemeden of uitgesteld. Jongeren tot 35 jaar deden dit vaker dan ouderen. Tweederde van de mensen die zorg hadden uitgesteld, gaven aan dat de klachten daarna waren verergerd. Bij het mijden van zorg wordt vooral een bezoek aan de huisarts gemeld, hoewel het eigen risico niet voor de huisarts geldt. VGZ constateerde dan ook dat veel onduidelijk is over het eigen risico.

Lees ook

Psychiater Maarten Bak behandelt voornamelijk chronisch psychiatrische patiënten, die vaak een laag inkomen en dagelijks medicijnen nodig hebben. ‘De eigen bijdrage betekent dat de meesten de eerste drie maanden van het jaar al blut zijn.’ (+)

Het eigen risico is bedoeld om ziekenhuisbezoek en medicijngebruik te ontmoedigen. In de praktijk moeten chronisch zieken en ouderen vaak het maximale bedrag van 385 euro betalen, gezondere mensen hebben deze extra kosten niet.

Wat behelst het eigen risico?

Het eigen risico is het bedrag dat de volwassen burger (18+) jaarlijks zelf aan zorg uit de basisverzekering moet betalen voordat de verzekeraar de kosten dekt. Dit jaar is het eigen risico 385 euro. Het bedrag is gekoppeld aan de zorgkosten en stijgt daardoor jaarlijks.

Het eigen risico geldt niet voor alle zorg uit de basisverzekering. Voor een bezoek aan de huisarts geldt het eigen risico niet, noch voor bijvoorbeeld verloskundige zorg en kraamzorg.

Er zijn twee redenen voor het eigen risico. De premie blijft lager omdat eerst 3,2 miljard euro aan eigen risico wordt betaald. Daarnaast maakt het eigen risico burgers bewuster van de zorgkosten: zorg is niet gratis.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden