Eigen parochie kan zonder saus
Hoe academisch was de schaliegasconferentie, maandag in Utrecht? De 'speciale informatiebijeenkomst' voor gemeenten, provincies en waterschappen' werd door Milieudefensie georganiseerd 'in samenwerking met de Universiteit Utrecht en diverse gezaghebbende wetenschappers', zo stond op de uitnodiging te lezen.
Opvallend waren de gezaghebbende namen die volgden. Willem-Jan Atsma, 'arts-epidemioloog', zou een verhaal vertellen over risico's voor bodem, lucht en water. Atsma weet veel van de materie - maar is bovenal een bezorgde bewoner van de buurt waar de eerste proefboringen moeten gaan plaatsvinden.
Dan was daar mr. drs. Jacqueline Mineur, 'jurist bestuursrecht en eigenaar JM juridisch advies'. Zij vertelde hoe lagere overheden schaliegasboringen kunnen verhinderen. Mineur sloot af met de welgemeende aanbeveling om vooral een gespecialiseerde advocaat in te schakelen - iemand als zijzelf. Haar e-mailadres verklapte haar band met Milieudefensie, waar ze parttime werkt.
En dan was daar Jan Rotmans - maar die geeft tenminste toe dat hij naast hoogleraar ook activist is.
De overige 'gezaghebbende wetenschappers' hadden wat minder petten op, maar Milieudefensie had de bijeenkomst duidelijk bedacht om het gemeentelijk verzet tegen schaliegas te mobiliseren. Zo'n academisch sausje is dan toch een tikkie misleidend.
En waarom? De aanwezige gemeenten hadden dat academische sausje helemaal niet nodig: de meeste van hen hebben zich allang 'schaliegasvrij' verklaard. Dan hoef je zoveel moeite niet meer te doen.
groen@volkskrant.nl
undefined