Eigen klimaatfonds voor opkomende economieën

Brazilië, Zuid-Afrika, India en China willen een fonds oprichten voor arme landen die de gevolgen van klimaatverandering ondervinden. Het voorstel zal volgende week besproken worden in New Delhi, waar de zogeheten Basic-landen bij elkaar komen om de volgende klimaattop voor te bereiden. Dat meldde de website van India Times vrijdag.

ANP

Volgens een Indiase functionaris zijn de details van het fonds nog niet vastgelegd. De vier opkomende economieën willen met het fonds de armere landen aan zich binden. Tijdens de laatste klimaattop in Kopenhagen in december viel de coalitie van 77 arme landen en China langzaam uiteen, waardoor de onderhandelingspositie van het blok verzwakte.

Afspraken


Het fonds zal niet gaan vallen onder het toeziend oog van VN-klimaatbureau Unfccc. De afspraken die over geld in Kopenhagen zijn gemaakt, lopen wel via dat bureau. India, China, Brazilië en Zuid-Afrika willen ook geen nieuw instituut oprichten, maar het geld simpelweg overmaken aan de overheden die kampen met moeilijkheden.

In Kopenhagen lukte het de meer dan 190 landen niet om het eens te worden over de aanpak van de klimaatproblematiek. In het Kopenhagen-akkoord werden wel afspraken gemaakt over geld voor arme landen. Dat akkoord werd echter niet meteen door alle landen gesteund. Voor het einde van deze maand moeten de overheden laten weten of ze zich met het akkoord willen ‘associëren’.

Desastreus


Komend jaar moeten in Mexico op de volgende top nadere afspraken gemaakt worden om te voorkomen dat de wereld de komende tijd meer dan 2 graden Celsius opwarmt. Dat zou volgens wetenschappers desastreuze gevolgen hebben. Ook zal daar verder gepraat worden over het geld dat arme landen op de lange termijn moeten krijgen.

De armste landen ter wereld zijn tevens de landen die de ernstigste gevolgen van de opwarming van de aarde ondervinden. Eilandstaten zoals Tuvalu en de Malediven staat het water letterlijk aan de lippen. Veel Afrikaanse landen kampen met langere periodes van droogte, terwijl in Azië steeds vaker sprake is van overstromingen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden