Eigen Huis klaagt gemeenten aan over opdrijven van grondprijzen

Gemeenten in Nederland hebben het onderste uit de kan gehaald bij de verkoop van bouwkavels. Vooral de bewoners van dure eengezinswoningen hebben volgens Vereniging Eigen Huis (VEH) veel te veel betaald....

ANP

Eigen Huis zegt dat de bewoners van dure woningen een forse premie voor hun kavel betalen. Op die manier kunnen gemeenten de grondprijzen van goedkope woningbouw kunstmatig verlagen - tot 50 procent onder de kostprijs. Deze manier van 'meebetalen' aan goedkopere woningen is overheidsbeleid sinds 1968, zegt de VEH.

De kavelprijzen voor dure eengezins koopwoningen stegen in tien jaar van bijna 30 duizend euro (exclusief BTW) in 1990 tot 55 duizend euro in 2000. De gemiddelde kavelprijs schoot door naar 68 duizend euro in 2002. Dat blijkt uit een dinsdag gepubliceerd onderzoek van Rigo Research en Advies bij vijf gemeenten en enkele Vinex-locaties.

Bij goedkope woningen (tot 125.000 euro) steeg de kavelprijs tussen 1990 en 2000 van 9500 euro tot 14 duizend euro. Bij middeldure woningen (tot 177 duizend)) ging de prijs van 11.500 naar 22.500 euro.

De Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) spreekt tegen dat zij heeft meegeholpen aan de explosief gestegen huizenprijzen.

Volgens de VNG volgt de grondprijs de verkoopwaarde van de woning. De grondprijs is de te verwachten verkoopprijs van een huis minus de bouwkosten. Deze afspraak met onder andere projectontwikkelaars is vorig jaar gemaakt en zorgt ervoor dat de grondprijs veel transparanter wordt.

De VNG schuift de bal door naar makelaars en projectontwikkelaars die de meeste kavels vaak allang in bezit hebben. 'En over hun winstmarge geven zij geen openheid. Als een huis niet de gewenste koopprijs oplevert, vragen zij de gemeente of de grondprijs lager kan. Zij denken er niet aan hun winstmarge af te romen.'

Daarnaast moet een gemeente ook van de opbrengst de infrastructuur aanleggen, zoals wegen en riolering, benadrukt de VNG.

Het onderzoek laat zien dat betrokken gemeenten opbrengsten uit verkoop van bouwgrond hebben gebruikt om te verbloemen dat eigen ambtenaren niet efficiënt werken en om tekorten bij andere bouwplannen te dekken.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden